Depressie

Een depressie is een ziekte of stemmingsstoornis waarbij de patiënt zich erg neerslachtig voelt en zijn levenslust verliest. Je hebt last van een depressie als je je meer dan twee weken na elkaar somber voelt.

Symptomen of kenmerken van een depressie

De symptomen van een depressie zijn erg uiteenlopend en kunnen van persoon tot persoon variëren. Iemand die depressief is voelt zich erg verdrietig of ongelukkig, is nergens meer in geïnteresseerd. Dat kan gepaard gaan met gevoelen van angst, wanhoop of machteloosheid, rusteloosheid, enorme vermoeidheid, huilbuien, slaapproblemen, enz. Iemand die depressief is kan ook aan zelfmoord denken.

Oorzaken

De precieze oorzaak van een depressie is niet gekend. Aan de basis van een depressie liggen biologische, sociale of psychische factoren, meestal een combinatie ervan.

Biologische factoren: erfelijkheid kan een rol spelen in het ontwikkelen van een depressie. Als iemand in je familie al een depressie had, loop jij ook meer risico er een te ontwikkelen.

Psychische factoren: faalangst, perfectionisme, laag zelfbeeld, verdriet niet kunnen verwerken, enz.

Sociale factoren: verdrietige of schokkende gebeurtenissen zoals de dood van een naaste, stress, enz.

Behandeling

Bij een depressie is het aan te raden in therapie te gaan om over je gevoelens te praten en te leren hoe je met de ziekte om kan gaan. Psychotherapie i s een vorm van therapie die je meer inzichten kan geven in je gevoelens. Daarnaast zal je bij een depressie vaak antidepressiva voorgeschreven krijgen. Dit zijn medicijnen die in de hersenen chemische processen in werking zetten, waardoor de stemming van de patiënt zal verbeteren.

Soorten depressie

Enkele speciale vormen van depressie zijn:

Dysthyme stoornis

Een minder zware depressie, waarvan de klachten minstens twee jaar lang aanhouden. Deze soort depressie  is dus chronisch.

Manisch-depressieve stoornis

Dit wordt ook wel bipolaire stoornis genoemd. Perioden van neerslachtigheid wisselen zich af met perioden van grote activiteit en somberheid.

Postpartumdepressie

Deze vorm van depressie wordt vaak een postnatale depressie genoemd. Deze depressie komt voor bij vrouwen die pas bevallen zijn. Vrouwen met een postnatale depressie kunnen zich angstig, verdrietig en vermoeid voelen, maar er kunnen ook symptomen optreden als weinig of geen interesse in het kind, schuldgevoelens, enz.

Seizoensgebonden depressie

Deze depressie zal je waarschijnlijk wel kennen als een winterdepressie. Als je meer dan twee jaar na elkaar tijdens het winterseizoen last hebt van een depressie, is de kans groot dat het om een winterdepressie gaat.