Wat is een calorie?

Als je wilt afvallen moet je minder calorieën eten. Maar wat is een calorie eigenlijk? 

Een calorie is een meeteenheid. Het wordt gebruikt om de energiewaarde van voedsel aan te duiden. 1 calorie is weinig dus spreken we bijna altijd over kilocalorie. Als men bij diëten spreekt van calorie wordt dus kilocalorie (kcal) bedoeld. 1 kcal is de hoeveelheid warmte die nodig is om 1 l water 1 graad te verwarmen. 

We vinden calorieën terug in vier elementen van onze voeding: vet, koolhydraten, proteïnes en alcohol. Vet bevat twee keer zoveel calorieën als koolhydraten en proteïnes. 

Wat doet een calorie?

Calorieën nuttigen kunnen we vergelijken met je auto voltanken. Ons voedsel is de olie die we nodig hebben om te kunnen functioneren. Ook al wordt bij sommige diëten de klemtoon gelegd op vet en koolhydraten, toch is elk dieet gebaseerd op caloriebeperking. 

Van calorie tot vet

Iedereen heeft een basis caloriebehoefte. Dit is het aantal calorieën dat je lichaam nodig heeft om de basisfuncties uit te oefenen (zoals ademen).

Door een tekort aan calorieën verliezen we vet, bij een overschot winnen we vet. De calorieën kunnen nergens anders heen. Je lichaam moet iets anders doen met deze calorieën. Ze worden opgeslagen als vet. Een overschot van 3500 calorieën wordt opgeslagen als 0,45 kg vet. 

Hoeveel calorieën heb je nodig?

Gemiddeld heeft elke mens 2000 calorieën nodig. Met 1500 calorieën per dag kun je  gewicht verliezen. Dit is echter afhankelijk van persoon, leeftijd, gewicht, geslacht, lichaamsbeweging, ...

Je kunt je persoonlijke caloriebehoefte (BMR) berekenen aan de hand van een formule. Deze houdt rekening met je gewicht en je fysieke activiteit. Daarna kun je beginnen met calorieën af te bouwen. 

Calorieën tellen en afvallen

Wil je afvallen? Bereken dan eerst je BMR. Verminder je calorie-inname elke dag met ongeveer 500 calorieën. Deels door voeding, deels door sport.  

Geleidelijk afbouwen is een gezonde methode die goed vol te houden is. Hou een voedingsdagboek bij en herbereken regelmatig je BMR.

Eet minimum 1200 calorieën per dag. Een dieet van minder dan 1200 calorieën per dag is sterk af te raden, behalve in uitzonderlijke gevallen onder de begeleiding van een dokter. Een drastische beperking van je calorie-inname is niet gezond. Je kunt je permanent hongerig voelen en last hebben van een jojo-effect. Te weinig calorieën kan ook leiden tot een survivalmechanisme van je lichaam. Je lichaam herkent het verschil tussen dieet en uithongeren niet en gaat alle calorieën opslaan. Je gewicht wordt stabiel. We spreken dan van een gewichtsplateau. 

Luister naar je lichaam en gebruik je gezond verstand. Val af op een gezonde en realistische manier. Je houdt het nog zo lang vol! En je gewichtsverlies is stabieler.