Moet ik een dieet volgen of kan ik het zelf wel?

Iedereen die gewicht wilt verliezen, kampt met enkele vragen. De hamvraag blijft echter altijd: Moet ik nou diëten of niet?

Helaas bestaat er geen pasklaar antwoord op deze vraag. Er zijn wel hulpmiddeltjes –zoals bijvoorbeeld het berekenen van je BMI om te bepalen of je nu te veel of te weinig weegt. Maar je beseft zelf wel wanneer het nodig is om iets aan het overgewicht te doen.

Er zijn zoveel verschillende diëten, welk dieet werkt echt?

Er zijn inderdaad talloze varianten in omloop. Je kan ze opdelen in drie grote categorieën. De eerste categorie vermindert drastisch het aantal calorieën in je voeding, de tweede categorie maakt gebruik van allerlei maaltijdvervangers en de derde past een combinatie toe van gezond eten en sport.

Het is duidelijk dat de laatste categorie de beste keuze is. Het is immers niet de bedoeling dat je op enkele dagen kilo’s verliest! Je moet geleidelijk je gewicht verminderen. Dit doe je door een gezonder eetpatroon aan te nemen en meer lichaamsbeweging te genieten.

Volg ik een eetschema of kies ik zelf mijn maaltijden?

Hoewel het niet altijd gemakkelijk is om strikt een eetschema te volgen, is het toch wel aan te raden. Je leert wat gezond en lekker is en bovendien kunnen enkele tips om gezonder te eten nooit kwaad. Wanneer je eenmaal het principe begrepen hebt, kan je het eetschema zelf opstellen.

Waarop moet ik letten?

Volg geen diëten waarbij je moet terugvallen op hongermaaltijden. Ze zijn moeilijk vol te houden en bovendien gewoonweg ongezond voor je lichaam. Je kan er hoofdpijn van krijgen, duizeligheid en concentratieproblemen.

Een ander nadeel van deze hongerdiëten is dat je te weinig energie hebt om nog aan sport te doen.

Een goede raad: ga nooit onder de 1000 calorieën per dag. Let wel: dit is een absoluut minimum!

Conclusie

Wanneer je er in slaagt om je levensstijl aan te passen – al dan niet onder medische begeleiding – zal het resultaat het grootst zijn. Populaire ‘hongerdiëten’ hou je zelden langer vol dan enkele dagen en het gewicht zal je op termijn sowieso terugwinnen. De kunst is immers niet om gewicht te verliezen, maar om stabiel te blijven op een lager gewicht.

Lees meer over: afslanken , afvallen , dieet , diëten , vermageren