Bepaal een realistisch doel voor het afvallen

Heel veel vrouwen laten zich veel te erg beïnvloeden door de media wanneer ze naar hun eigen gewicht kijken. Stel je voor, je bent 1m70 lang en je ziet op de weegschaal staan dat je ongeveer 65 kilogram weegt. Helemaal prima… 

Alleen ben je er zelf niet tevreden mee en als je eerlijk bent, zie je altijd wel iets in de spiegel dat je anders zou willen zien. Bij die billen mag er best wat vet af, je vindt dat je buik te dik is… En dat terwijl we eigenlijk diep vanbinnen best wel weten dat al die vrouwen die we op tv zien, in de media, op billboards,… nep zijn. Heel erg nep zelfs. Kom op, iedereen kan eruit zien als een model als je bewerkt bent met tonnen make-up en met Photoshop.  Tel daarbij nog eens een paar fotografische trucjes, en voilà… het perfecte ideaalbeeld is geboren. Perfect inderdaad, onhaalbaar zeker. 

Het lukt maar niet!

Nog een heel erg bekend scenario: je bent al een hele poos aan het diëten, en toch lukt het maar niet om af te vallen. Een fout die veel vrouwen maken, is dat ze zichzelf compleet onrealistische doelen opleggen en daarom ook jammerlijk mislukken. Hoe komt het dan dat je niet afvalt? Wel, als je heel eerlijk bent heb je volgens jezelf best wel vaak ‘zwakke momenten’. Denk maar aan dat pak koekjes dat in een keer opgaat, terwijl je normaal gezien genoegen had genomen met een paar koekjes. Of je vindt tegenwoordig wel erg vaak dat je jezelf mag belonen omdat je zo goed aan het volhouden bent. 

Wat ook nog kan, is dat je lichaam teveel gewicht in één keer is kwijtgeraakt… dat gebeurt vaak als je bijvoorbeeld een crashdieet volgt.  Natuurlijk val je eerst wel af wanneer je bijvoorbeeld alleen nog maar sapjes drinkt, of ineens alle koolhydraten schrapt… maar wanneer je daarna terug normaler begint te eten… schiet je lichaam in een overlevingsmode. Het is een hele poos ondervoed geweest en nu zal het alle kansen aangrijpen om die tekorten aan te vullen: je komt dus bij. Eigenlijk is het een hele logische verklaring. 

Hoe pak je het goed aan?

Wat is dan de goede manier om af te vallen? Geduld is hier zeker het toverwoord: doe alles rustig aan en begin zeker niet aan een crashdieet: dat zorgt echt alleen maar voor een jojo-effect. Sport vaak, eet gezond en minder je porties. Stel jezelf ook realistische korte termijn-doelen. Eigenlijk is het niet moeilijk… zie lekkere dingen als chips of koekjes ook niet als ‘fout voedsel’. Beter een paar koekjes per week eten dan dat je uit pure frustratie een heel pak naar binnen schrokt zonder er zelfs van te genieten. 

Een paar handige tips:

  • Hou jezelf realistische doelen voor: probeer tien procent van je gewicht te verliezen
  • Kijk naar je doelen op korte termijn: hoeveel val je af per maand?
  • Hou een dieetdagboek bij
  • Denk ook aan de lange termijn-doelen
  • Denk eraan dat het gezondste is niet teveel gewicht in één keer te verliezen: een kilo per week is goed