Afvallen: hoe begin ik eraan?

Uit onderzoek is gebleken dat de meeste mensen die met succes een dieet gevolgd hebben, zich allemaal aan de volgende regels hielden. Houd deze dus zeker in je achterhoofd als je begint met een dieet.

Vóór het dieet

Allereerst is het belangrijk om je BMI uit te rekenen en om een logboek aan te leggen van wat je allemaal eet en hoeveel lichaamsbeweging je krijgt. Pas dan krijg je een duidelijk zicht op je eet- en leefgewoonten, wat nodig is om ze aan te passen. De volgende stap is een pact met jezelf aangaan. Als je grondig gewicht wil verliezen zul je echt anders moeten gaan leven, niet voor een paar maanden, maar voor altijd.

Lichaamsbeweging

Het zou niet zoveel uitmaken welk dieet je volgt, met de nodige inspanning zul je zeker gewicht verliezen. Het probleem zit in de volgende fase: hoe zorg je ervoor dat je gewicht stabiel blijft en dat je niet terug aankomt? Uit studies bij mensen die zeven jaar na hun dieet nog altijd op gewicht zijn, blijkt dat bij die mensen lichaamsbeweging een hele grote rol speelt. Ze letten op hun voedingspatroon: ze eten weinig vet en houden rekening met het aantal calorieën dat ze innemen. Ze houden ook een logboek bij waarin staat hoeveel ze wegen en wat ze gegeten hebben. Elke dag ontbijten is heel belangrijk.

Lichaamsbeweging komt noodzakelijk bovenop het volgen van een dieet. Niet helpt regelmatige beweging om gewicht te verliezen, het zorgt er ook voor dat het gewicht dat je verliest er achteraf niet zomaar terug bijkomt. Het ideaal ligt op 60 à 90 minuten per dag, verspreid over de hele dag of na elkaar.

Calorieën tellen

Eigenlijk is het helemaal niet goed te weinig te eten. Uit onderzoeken komen diëten die een laag vetgehalte, maar veel vezels bevatten, als succesvolste naar voren. Je moet je dieet kunnen volhouden: als je het jezelf te moeilijk maakt houd je het nooit lang uit.

Motivatie 

Op korte termijn is het niet zo moeilijk om gemotiveerd te blijven. Na verloop van tijd wordt het echter moeilijker en moeilijker om vol te houden. De complimentjes beginnen te verminderen omdat de mensen beginnen wennen aan je nieuwe gewicht. Je valt dus volledig terug op je eigen motivatie. Daarom is het zo belangrijk dat die sterk genoeg is, en dat je zeker weet dat je het écht wil.