Hoe ver kan je gaan met je dieet?

Er zijn veel diëten op de markt die je in enkele weken een slank en gezond lichaam beloven. Al deze diëten zijn gebaseerd op een drastische vermindering van de calorie-inname. We denken ook dikwijls in termen van: hoe minder, hoe beter. Helaas, het tegendeel is waar. Calorieën verminderen is goed, maar wanneer we te drastisch te werk gaan, wordt het gewoonweg ongezond.

Sommige diëten die in omloop zijn, voorzien dagmenu’s van minder dan 800 kcal per dag. Dit zijn ongezonde, gevaarlijke diëten. Bovendien zijn ze nooit vol te houden! 

Wanneer je minder dan 1000 calorieën per dag inneemt, heeft dit negatieve gevolgen voor je lichaam. Het heeft dan hetzelfde effect als mensen die lijden aan hongersnood. Niet alleen je vet wordt opgebrand, maar ook spierweefsel zal gebruikt worden om tekorten aan brandstof in je lichaam op te vangen. In een nog verder stadium worden ook je ingewanden aangetast en worden deze onherstelbare schade toegebracht.

Omdat je lichaam zeer weinig binnenkrijgt, zal het ook zeer weinig verbruiken. Het metabolisme van je lichaam zal dus vertragen. Dit zorgt ervoor dat je geen gewicht meer verliest en dat was juist de reden dat je minder begon te eten.

Na een tijdje zal je lichaam ook niet meer normaal functioneren door het gebrek aan voldoende voedingsstoffen. Je zal je slap voelen en je zal veel last hebben van hoofdpijn, misselijkheid, evenwichtsproblemen en concentratiestoornissen.

Je zal uiteindelijk ook geconfronteerd worden met extreme honger omdat je lichaam alle verloren calorieën wilt terugwinnen. Je dieet zal meer dan waarschijnlijk uitmonden in een periode waarbij je veel te veel eet en alle verloren gewicht op een fractie van de tijd terugwint.

Een goede raad is om ongeveer 20 calorieën per kilo lichaamsgewicht te eten. Een persoon van 70 kilo die een dieet volgt van amper 1000 calorieën, zal dus nooit genoeg voedingsstoffen opnemen om op een gezonde manier te blijven functioneren. Als je geleidelijk wilt vermageren is het best om niet meer dan 500 tot 700 calorieën minder in te nemen. Let ook altijd op aantal eiwitten in je voeding. Eiwitten zijn bouwstenen van het spierweefsel en mag zeker niet aangetast worden.