Cholesterol onder controle met gezond en lekker eten

Het is algemeen geweten dat wie zijn cholesterol graag wat ziet dalen, best niet te vettig eet. We zien dit veelal als een last, als een streng dieet dat ons alle lekkernijen ontzegt. Toch hoeft dit niet per se zo te zijn! Wij geven je enkele gezonde en lekkere alternatieven.

Waarom cholesterol verlagen?

Aderverkalking is een van de meest voorkomende gevolgen van een te hoge cholesterol. Hierdoor worden achterliggende weefsels of organen onvoldoende van bloed voorzien. Dit kan op zijn beurt dan weer leiden tot borstpijn, etalagebenen en een (te) lage doorbloeding. In het ergste geval kan een hart- of vaatziekte ontstaan, tot nog toe een van de grootste doodsoorzaken in het westen. 

Ook herseninfarcten of beroertes worden niet uitgesloten wanneer de bloedvaten erg vernauwd zijn. Je bloed op frequente basis laten controleren is dus aan te raden, net zoals je best je cholesterol continu in de gaten kan houden wanneer je weet dat deze al eens te hoog is geweest.

De praktijk

Uiteraard zijn er meerdere manieren om je cholesterol onder controle te houden, maar aangepaste voeding is toch een van de meest doeltreffende! Wat staat er dan zoal op het menu? Groenten en fruit bevatten per definitie weinig  vet en hebben bijgevolg ook een cholesterolverlagende werking. 

Appels en blauwe bessen in het bijzonder staan bekend om hun gunstige invloed in de strijd tegen een te hoge cholesterol. Knoflook en donkergroene bladgroenten vervullen dezelfde functie bij de groenteafdeling. Verder wordt mager vlees zoals kip en kalkoen aangeraden en vette vis zoals zalm, forel en paling. Daarnaast zijn voedingsmiddelen rijk aan vezels en melkproducten met een laag vetgehalte eveneens onmisbaar. 

Het voordeel bij al deze voeding is dat je eigenlijk niets ‘moet’ laten liggen, je vervangt het alleen maar door iets anders. In plaats van elke dag volle melk te nemen bij je koffie, neem je magere melk, en in plaats van elke dag vlees te eten, wissel je eens af met vis.

Alternatieven

Niet alleen je voeding beïnvloedt je cholesterolgehalte, ook lichaamsbeweging is belangrijk. Wanneer je immers een te hoge cholesterol hebt, zal je dokter je eveneens aanraden om te gaan sporten. Niet-rokers hebben overigens ook minder vaak last van een hoge cholesterol. Wanneer je cholesterolgehalte alle grenzen dreigt te overschrijden, kan het een wijze beslissing zijn om te stoppen met roken of bewust plaatsen waar veel gerookt wordt te mijden. Overgewicht is eveneens een boosdoener die dient bestreden te worden. Als laatste alternatief bestaan er voedingssupplementen en medicatie op voorschrift.