Een goede start van je dieet!

Waarschijnlijk heb je het al ondervonden: het is enorm moeilijk een dieet vol te houden waarbij je bijvoorbeeld alleen voedsel met een laag vetgehalte mag eten. Hoewel dat soort diëten vaak aangeraden wordt als je snel kilo’s wil verliezen, kun je dergelijk dieet bijna onmogelijk levenslang volhouden. Maar wat werkt dan wel? Eigenlijk heel eenvoudig: meer calorieën verbranden dan je er eet, gezond eten en voldoende bewegen. 

Energie

Je lichaam heeft trouwens energie nodig die het uit allerlei voedingsstoffen haalt. Daarom is het belangrijk dat je evenwichtig eet en voldoende vitaminen, proteïnen, koolhydraten en vetten opneemt. Al die elementen dragen bij tot een gezond lichaam. Daarom wordt een dieet waarin je bijna geen vetten of koolhydraten mag eten sterk afgeraden.

Porties

Maar niet alleen wát je eet telt, ook hoeveel je ervan eet is belangrijk. Veel mensen denken vaak: ik eet gezond en toch kom ik bij. Dat komt omdat ze de porties die ze eten meestal te groot maken. Om je een idee te geven: een kommetje gevuld met fruit dat even groot als je vuist is, is voldoende. Voor vlees, kip en vis mag je een portie nemen die ongeveer met de grootte van je handpalm overeenkomt. 

Heb je toch de neiging vaak veel meer op te scheppen dan nodig, probeer dan eens om een kleiner bord te gebruiken. Kies op restaurant liever een kinder- dan een supergrote portie, ook al is die laatste vaak goedkoper. Vul je maag niet met een extra portie brood, pasta of een groot dessert, maar schep je bord wel nog eens met verse groenten en fruit vol. Als je dan toch voor een voor- of nagerecht gaat, deel het dan met je partner. 

Tips

Voel je je niet goed in je vel en denk je dat je te veel weegt? Bespreek het dan eens met je huisarts. Hij kan je alvast op de goede weg helpen. Als je zelf iets wil veranderen zonder drastische maatregelen te nemen, kunnen onderstaande tips je misschien wel helpen:

  • Eet gevarieerd en voldoende van alles. Ga voor fruit, groenten, volle graanproducten en omega 3-vetten die je in vis vindt. Denk eraan dat je minstens vijf verschillende porties fruit per dag nodig hebt.
  • Beperk verzadigde vetten zoals in fastfood, gefrituurde producten en snacks.
  • Beweeg minstens een uurtje per dag. Begin bijvoorbeeld te wandelen of te fietsen.
  • Ga met een volle maag naar de winkel en beperk de aankoop van ongezonde snacks zoals chips, calorierijke koeken enzovoort.
  • Let op je porties! Voel je toch de drang een tweede keer op te scheppen? Kies dan voor groenten.
  • Let erop dat je maag nooit volledig leeg is maar eet liever vijf of zes kleine maaltijden per dag.
  • Eet je graag van een goed gevuld bord? Schep dan wat extra bonen, broccoli, kool of salade op.
Lees meer over: afslanken , afvallen , dieet , diëten , vermageren