Verloren kilo’s niet meer terugzien. Hoe doe je dat?

Gelukt! Nadat je het voor jou perfecte dieet gevonden hebt, ben je erin geslaagd een aantal kilo’s kwijt te spelen. Al een hele opgave. Maar nu komt misschien nog wel het moeilijkste deel: hoe zorg je ervoor dat je die kilo’s niet meer terugziet?

Dieet

Tijdens je dieet heb je waarschijnlijk je eetpatroon aangepast: kleinere porties, gezondere tussendoortjes enzovoort. Maar dat alleen is natuurlijk niet voldoende. Het is ook van belang dat je voldoende eet. Maaltijden overslaan zijn tijdens het diëten dus uit den boze. Ook een evenwichtig eetpatroon is belangrijk: voldoende fruit, groenten en vezels en het teveel aan suikers en vetten proberen te vermijden. Je hebt je dus met andere woorden een gezondere levensstijl aangemeten. Dat eetpatroon zou je moeten proberen te handhaven als je de verloren kilo’s niet wil terugkrijgen.

Tips

  • Herval  niet in oude eetgewoontes maar probeer je echt aan je nieuwe eetpatroon te houden. Dat wil niet zeggen dat je nooit meer frietjes, chips of chocolade mag eten maar wel dat je die porties moet beperken. 
  • Eet voldoende fruit, groenten en volle graanproducten. Ze geven je een voldaan gevoel zodat je niet meteen weer naar vette of calorierijke snacks grijpt. 
  • Sla in geen geval maaltijden over. Je denkt misschien dat je zo gewicht verliest, maar dat is zeker niet het geval. Op die manier honger je je lichaam uit zodat de kans er dik inzit dat je tijdens de volgende maaltijd veel te veel eet. Hierdoor is je lichaam weer uit balans en zal het die voedingsstoffen extra opslaan.
  • Ga regelmatig op de weegschaal staan. Zo kun je namelijk makkelijker ondervinden of de kilo’s er terug aanvliegen.
  • Schaf je een notitieboekje aan en noteer iedere dag exact wat je gegeten hebt. op die manier besef je ook echt wat je op een dag allemaal eet en drinkt. Hou jezelf niet voor de gek en schrijf dus ook effectief op wat je die dag gegeten hebt. Alleen zo kun je je gewicht onder controle proberen te houden.
  • Beweeg voldoende! Stop na je dieet niet ineens met oefeningen, wandelen of fietsen, maar blijf die dingen zeker doen. Je lichaam heeft namelijk beweging nodig. Een dag overslaan is niet zo erg maar maak er geen gewoonte van.
Lees meer over: afvallen , dieet , diëten , eetpatroon , fruit , groenten , vermageren