Diëten: enkele raadsels ontrafeld

Je bent aan het diëten maar het vlot niet echt? Je zit met je handen in het haar? Hieronder enkele van de meest voorkomende vragen met hun bijhorende antwoorden.

Ik ben radeloos. Zou ik beter geen dieetpil proberen? 

Pillen kan je beter vermijden. Er is nog geen enkele wonderpil ontdekt die garant staat voor veilig en gezond afvallen. De meeste pillen brengen allerlei bijwerkingen met zich mee. Natuurlijk wil elke fabrikant ons laten geloven dat zijn dieetpil de ‘ware’ is. Maar de waarheid is dat die pil natuurlijk niet bestaat en allicht nooit zal bestaan.

Naast het feit dat de meeste pillen niet het gewenste effect met zich meebrengen, is het wel duidelijk dat vermageren met medicatie gewoonweg niet gezond kan zijn. Je kan toch moeilijk de rest van je leven afhankelijk zijn van enkele pillen!

Ik sport wel regelmatig, maar ik verlies geen gewicht!

Als je een dieet volgt waarbij je regelmatig sport maar toch geen gewicht verliest, ben je meer dan waarschijnlijk bezig met spieren te kweken. Spieren wegen meer dan vet omdat ze veel compacter zijn. Je verliest dus echt wel gewicht, maar dat wordt gecompenseerd door de groei van je spieren. Bekijk het dus als een voordeel. Hoe meer spieren, hoe meer vet je kan verbranden. Op termijn ben je dus toch veel beter af!

De motivatie om af te vallen is soms zoek

Hier bestaat helaas geen pasklaar antwoord voor. Motivatie is voor veel mensen een sleutelwoord in hun strijd tegen het overgewicht.  

Het enige dat aan te raden is, is voor jezelf streefdoelen opstellen. Bekijk de zaken nuchter en stel je een realistisch doel. Wanneer de motivatie na de beginperiode begint af te nemen, voel je je toch weer gesterkt omdat je het einddoel nadert. Zo kan je eventuele dipjes overwinnen.

Wat gebeurt er met mijn gewicht wanneer ik terug ‘normaal’ eet?

Probeer je eetgewoontes gezonder te maken. Caloriearme diëten focussen alleen op een zo laag mogelijke calorie-inname. Dat kan je nooit op langere termijn volhouden. Eet daarom liever gezonder, in plaats van drastisch op dieet te gaan. Je zal er op termijn wel bij varen.

Ik verlies nog geen kilo per week! Wat nu?!

Wanneer je vermagert omdat je jouw eetgewoontes hebt aangepast, is het volkomen normaal dat je traag vermagert. Maar het is een zeer goede manier. In tegenstelling tot diëten die gericht zijn op snel (en meestal ook tijdelijk) gewichtsverlies, is een verandering van je eetgewoontes een investering op lange termijn. Je verliest dan misschien wel traag je gewicht, maar je zal geen moeite meer moeten doen om je nieuwe gewicht te behouden. Dus doe het langzaamaan en heb geduld, de beloning zal de moeite waard zijn!