Waarom werken diëten nooit?
Iedereen kent wel het beruchte jojo-effect: tijdens het diëten verlies je gewicht, maar achteraf komt het er even snel weer bij, vaak zelfs met een paar extra kilo’s. Onderzoekers hebben aangetoond dat dit heel slecht is voor ons lichaam en er zijn zelfs bewijzen van negatieve effecten op ons immuunsysteem. Waarom werken diëten niet?
Het probleem
Vaak word je bij een dieet verplicht om dingen te eten die je anders nooit zou eten. Andersom mag je ook bepaalde dingen niet meer eten, omdat die ongezond zijn. Je doet dit omdat je weet dat het tijdelijk is en omdat het je een gevoel van controle over jezelf geeft. In deze fase verlies je veel gewicht en gaat het allemaal nog vrij vlot. Na verloop van tijd begin je het beu te geraken en krijg je steeds meer zin in alles wat verboden is. Dit gaat samen met een dalend energieniveau, omdat je heel weinig calorieën inneemt. Je zult af en toe zondigen en toch iets eten wat niet mag, of bepaalde regeltjes overslaan. Uiteindelijk ben je weer terug bij af: je bent volledig teruggevallen op je eigen eetgewoontes.
Diëten en je metabolisme
Diëten hebben een slechte invloed op je metabolisme. Door steeds maar weer te weinig calorieën in te nemen, zal je lichaam je metabolisme vertragen. Dit zorgt ervoor dat je lichaam minder calorieën per dag nodig heeft om al zijn functies te vervullen. Het zal dus ook minder calorieën verbranden, waardoor je meer moeite moet doen om af te vallen. Als je bovenop je dieet niet aan sport doet, verlies je bovendien ook nog spierweefsel. Dit vertraagt opnieuw je metabolisme, wat ervoor zorgt dat je nog minder calorieën moet innemen om af te vallen. Als je dan stopt met je dieet, zal je gewicht er terug aankomen als vetweefsel in plaats van spierweefsel. Je komt uiteindelijk in een vicieuze cirkel terecht waarbij je steeds minder moet eten om nog te vermageren.
De oplossing
Als diëten niet de oplossing is, wat dan wel? Artsen die gespecialiseerd zijn in overgewicht, raden een uur beweging per dag aan. Het hoeft geen intense sport te zijn, fietsen, wandelen of zwemmen zijn ook voldoende. Om je gewicht op peil te houden is 30 tot 60 minuten wandelen per dag voldoende. Verder is het ook belangrijk om eenvoudige veranderingen in je voedingspatroon door te voeren. Als je 100 calorieën per week minder kan eten, zul je op de langere termijn veel verbetering zien. Je verandert zo je manier van eten, wat veel effectiever is dan een kortstondig dieet. Je gewichtsverlies zal geleidelijk aan komen, maar de verloren kilo’s ben je wel definitief kwijt.