Waar moet je aan denken voor je start met je dieet?

Je hebt beslist, je gaat op dieet. Je loopt echter verdwaald in het overaanbod aan dieetprogramma’s vandaag de dag. Het perfecte dieet vinden kan een lange zoektocht zijn. Hier volgen enkele interessante stappen die je kunt volgen vooraleer je werkelijk begint te diëten.

Ga naar je dokter

Je dokter kan je goede raad geven. Minder calorieën en meer lichaamsbeweging zijn de start van alles. Misschien stelt hij een programma voor met verschillende oefeningen of stuurt hij je naar een voedingsspecialist. Als hij bezorgd is om je gezondheid of als je veel gewicht wilt verliezen dan zal hij drastischer maatregelen nemen zoals geneesmiddelen of een operatie. 

Hou een voedingsdagboek bij

Door je eetpatroon bij te houden, zie je veel sneller waar het probleem ligt.

Ga op ontdekkingstocht

Stort je niet overhaast in een dieet. Neem genoeg tijd om alles uit te zoeken. Sommige methodes zijn niet zonder risico en uiteindelijk beslis jij. Weeg het positieve af tegenover de risico’s. Denk je eraan om bij een dieetclub of een professionele voedingsspecialist te gaan, vraag dan eerst naar de ervaring van anderen.

Stel volgende vragen bij de verschillende dieetprogramma’s 

  • Wat houdt het programma in?
  • Hoeveel calorieën zal ik dagelijks eten?
  • Zijn veel voedingsmiddelen niet toegelaten?
  • Welke voeding zal ik meestal eten?
  • Wordt er rekening gehouden met lichaamsbeweging?
  • Is het een permanent dieetplan of verandert het als ik uiteindelijk gewicht verlies? 

Vraag alles waar je aan denkt. Op die manier heb je een idee van wat je te wachten staat. 

Wees op je hoede

Verschillende dieetprogramma’s zijn af te raden: diëten die volledige voedselgroepen uitsluiten, die kruidensupplementen nodig achten voor succes of met te weinig calorieën werken (minder dan 1200 kcal). Zorg ook dat er oefeningen in het dieetprogramma verwerkt zijn. Heb je twijfels bij een dieetprogramma? Of denk je het niet lang vol te houden? Kies dan voor een ander! 

Gezonde diëten zijn dieetprogramma’s met groente, graan en wei-proteïne naast de basisvoeding. Een goed dieet is bovendien voorzichtig met beloftes. Als je op een gezonde manier wilt afvallen is 0,5 kg tot 1 kg per week normaal. Het is bovendien een stabieler gewichtsverlies. 

Zorg zeker dat je een dieetprogramma kiest waarin je je kunt vinden. Alle begin is moeilijk. Het juiste dieetprogramma vinden is een weg met vallen en opstaan. Volhouden is hier de boodschap. Als je je bij geen enkel dieetprogramma goed voelt, kun je nog altijd je eigen programma opstellen. Bovendien is niemand hetzelfde. Wat bij iemand anders wel werkt, werkt bij jou misschien helemaal niet. Kortom, luister naar je lichaam!

Lees meer over: afslanken , afvallen , dieet , diëten , vermageren