Vier manieren om ervoor te zorgen dat je dieet lukt

Dieet. Het woord alleen al. Het roept nare gedachten op: honger, leven op rijstkoeken, vies eten… zin hebben in allerlei lekkere dingen en het helemaal niet mogen eten.  Hoe kan je er nu eigenlijk voor zorgen dat je diëten niet als een straf ziet en sterker nog, dat het goed lukt? Allereerst is het erg belangrijk dat je jezelf realistische delen voorhoudt, als je dat kan, ben je al heel erg goed op weg om af te vallen en te slagen. Lees mee en ontdek handige tips om af te vallen.

Bepaal je eigen gewichtscategorie

Dit is best een moeilijk gedeelte: je moet zelf gaan bepalen in welke gewichtcategorie je thuishoort en kijken hoeveel je moet afvallen. Heel belangrijk in deze fase is dat je jezelf hele realistische doelen stelt, anders mislukt je poging tot afvallen gegarandeerd.

Je lijdt aan obesitas of hebt veel overgewicht

Eet minder. Daarmee bedoelen we vooral de porties die je op een dag eet. Halveer je porties, minder is ook goed. Als je echt aan obesitas lijdt, heb je ook nood aan een zeer gestructureerd programma zodat je afvalt. Soms is het zelfs nodig om opnieuw te leren koken zodat je gezonder kook, dat is ook erg belangrijk om af te vallen.  Ook sport is belangrijk, maar als je echt aan obesitas lijdt, moet je je echt laten adviseren door een dokter voor je begint te sporten.

Je hebt een beetje overgewicht

Sport is voor jou heel erg belangrijk om gewicht te verliezen. Als je dan ook nog eens minder grote hoeveelheden voedsel eet, ben je al erg goed bezig om gewicht te gaan verliezen. Je kan ook proberen naar een diëtist te gaan om bijvoorbeeld adviezen te krijgen om wat gezonder te kunnen eten.

Wat is jouw eetprofiel

Nog een belangrijke factor is je eetprofiel leren kennen. Pas als je weet wat en vooral waarom je eet, kan je deze factor aanpakken.

De impulsieve eter

Als je impulsief eet, is er een pak koekjes op voor je het eigenlijk zelf doorhebt. Heel vervelend maar er is altijd wel iets aan te doen.  Zorg ervoor dat er geen verleidingen meer zijn.

De vergetende eter

Je eet bijvoorbeeld tijdens het tv-kijken en je weet niet eens dat je aan het eten bent. Ook hier geldt: eet iets gezonds of haal het niet in huis!

De emotionele eter

Je eet wanneer je je niet goed in je vel voelt,… en nog meer van deze situaties. Pak eerst je gevoelens aan.

Nog extra tips

Zorg altijd voor genoeg afleiding als je het moeilijk vindt om gezonder of minder te eten. Ook is het belangrijk dat je veel sport. Doe het rustig aan en laat het vooral je leven niet beheersen!

Lees meer over: afslanken , afvallen , dieet , diëten , vermageren