Veiligheid bij het lopen

Enkele voorzorgsmaatregelen kunnen je veiligheid tijdens het lopen al verhogen. Vergeet ze niet!

 1. Gebruik je gezond verstand
  Neem, voordat je begint te rennen, een paar minuten de tijd om te controleren of alles in orde is. Zitten je schoenveters goed vast? Ken je de route? Probeer altijd tegen het verkeer in te lopen, zodat je de auto’s op je af ziet komen. Kijk uit voor oneffenheden op het pad of in de stoep.
 2. Zorg ervoor dat je zichtbaar bent
  Op welk moment je ook gaat lopen, het blijft belangrijk dat je zichtbaar blijft, vooral voor chauffeurs. Probeer witte of lichtgekleurde kleding te dragen. Eventueel kan je een reflecterend vestje over je loopkledij aandoen.
 3. Loop ’s avonds niet alleen
  Als je graag ’s avonds loopt, is het een aanrader een loopgroepje samen te stellen. Het is altijd veiliger om samen te lopen dan alleen.
 4. Draag altijd je identificatie bij je
  Neem altijd je identiteitskaart of je rijbewijs mee. Als er dan toch iets gebeurt, kan men je snel identificeren.
 5. Zorg dat je niet afgeleid wordt
  Het is natuurlijk het veiligst om zonder mp 3-spelertje te gaan lopen, maar als je dit toch doet, zet de muziek dan niet te hard, zodat je het verkeer nog hoort.
 6. Let op voor fietsers en andere joggers
  Je zult waarschijnlijk wel op de auto’s letten, maar je moet de andere joggers en fietsers niet vergeten. Als je een andere loper of fietser nadert en hem voorbij moet steken, communiceer dan en laat ze weten aan welke zijde je voorbij gaat steken.
Lees meer over: fietsers , joggen , loopkledij , lopen , steken , veiligheid , verkeer