Opwarming voor het lopen

De opwarming is een gedeelte van de training dat veel joggers overslaan, maar dat toch zeker nodig is. Zonder opwarming is het risico op blessures veel groter.

Opwarming

Warm je spieren op door gedurende 5 à 10 minuten lichte cardiovasculaire oefening te doen. Wandel een stukje stevig door, fiets of jog langzaam. Eigenlijk is alles goed, zolang je er maar niet meteen te stevig invliegt.

Stretchen

Over het nut van stretchen is niet iedereen het eens. Het is geen goed idee om koude spieren te stretchen.  Anderen vinden stretchen dan weer absoluut noodzakelijk. Als je stretcht, doe dat dan best voor je training maar na je opwarming. Doe iedere stretchoefening 15 à 30 seconden lang. Stretch je spier zo ver dat je ongemak ervaart, maar geen pijn. Doe iedere oefening drie keer.

Afkoelen

De afkoeling of ‘cooling down’ is nog een essentieel gedeelte van de training dat veel mensen vergeten. Dit neemt minder tijd in dan de opwarming en is een stuk gemakkelijker. Na je training moet je gewoon een paar minuten wandelen of langzaam joggen, dit voor 5 à 10 minuten. Na het afkoelen zou je je  volledige lichaam nog moeten stretchen.