Blessures bij het lopen

Lopen is gezond, maar helaas ook een sport waarbij blessures steeds om de hoek luren. Vooral beginnende joggers lopen een groter risico op loopblessures. Hier vind je enkele veelvoorkomende loopblessures.

Achillespeesontsteking

Een ontsteking van de achillespees, de pees die tussen de grote kuitspier en het hielbeen loopt, herken je aan een doffe of stekende pijn aan de achterkant van je pees, door stijfheid bij het opstaan en gespannen kuiten. Die pijn kan, als de blessure niet behandeld wordt, steeds erger worden. Als de pees scheurt, hebben we het over een achillespeesscheur of -ruptuur.

Oorzaak achillespeesontsteking

Een achillespeesontsteking kan veroorzaakt worden door herhaalde belasting van de pees, door bijvoorbeeld een te snelle toename van de duur en de intensiteit van de training. Vaak wordt de blessure veroorzaakt door lopen op een te harde ondergrond. Ook de stand van de voet kan een belangrijke rol spelen in de ontwikkeling van de blessure. De achillespees moet namelijk in een loodrechte lijn staan tegenover de zool wanneer de voer neerkomt.

Behandeling achillespeesontsteking

Bij een achillespeesontsteking is het vooral belangrijk rust te nemen. Verminder dus de trainingsomvang en leg regelmatig ijs op de pijnlijke plek. Doe een aantal keer per dag speciale rekoefeningen. Het verhogen van de hak ter hoogte van de belasting kan een goede tijdelijke oplossing zijn. Lopers die de neiging vertonen tot overpronatie, kunnen best schoenen kopen die dit corrigeren. Soms moet de patiënt ontstekingsremmers nemen. In het geval van een achillespeesscheur is een operatie noodzakelijk.

Hielspoor (pijn onder het hielbeen)

Deze blessure kenmerkt zich door pijn onder de hiel. De pijn is vaak ’s morgens het hevigst en neemt overdag af. De eerste klachten ontstaan vaak na een zware training of wedstrijd.

Oorzaak hielspoor

De pijn ontstaat doordat peesblad (plantair fascie) dat de hiel met de onderkant van de tenen verbindt ontstoken of overbelast is. Dit is de peesplaat die de voet helpt stabiliseren en de tenen buigen. Dat kan komen doordat de gespannen kuiten en achillespezen extra druk uitoefenen op het peesblad. Verminderde beweeglijkheid in de knie, heup en enkel kunnen ook extra druk op het peesblad uitoefenen. Het trainen op een harde ondergrond of het dragen van schoenen met te weinig schokdemping en stabiliteit kunnen er een rol in spelen.

Behandeling hielspoor

Gun je voet rust en voer regelmatig rekoefeningen uit. Als de klachten aanblijven, kun je een podoloog raadplegen, die je speciale zooltjes kan voorschrijven.

Hamstringklachten

Bij hamstringklachten ervaar je pijn in de spieren aan de achterzijde van het bovenbeen. Deze klachten worden vooral veroorzaakt door sprinten of snelheidstraining.

Oorzaak hamstringklachten

Hamstringklachten kunnen het gevolg zijn van onvoldoende opwarming, verstappen of uitglijden, eerdere blessures of een verstoring in de balans tussen verschillende spieren.

Behandeling hamstringklachten

In de eerste plaats is het belangrijk rust te nemen, te koelen met ijs en het been omhoog te leggen. Als de blessure zo niet verdwijnt, zal de hulp van een fysiotherapeut noodzakelijk zijn. Bij een volledige afscheuring van de spier zal een operatie noodzakelijk zijn.

Shin Plints

Shin plints staat voor klachten rondom de schenen. Die klachten beginnen meestal bij pijnscheuten in de schenen als je loopt. Bij shin plints bestaan de symptomen uit pijn aan de voorkant van het onderbeen of de binnenkant van het scheenbeen.

Oorzaak shin plints

Shin plints is een blessure die vooral voorkomt bij beginnende lopers en bij lopers die de intensiteit van hun trainingen sterk vergroten. Het trainen op een harde ondergrond kan de blessure ook in de hand werken.

Behandeling shin plints

Omdat de blessure bijna altijd veroorzaakt wordt door overbelasting is rust de beste remedie. Na het lopen kun je je scheenbenen best afkoelen door er ijs op te leggen.

Lopersknie

In het geval van een lopersknie ervaar je een brandende pijn rondom en achter de knieschijf. Vaak begint de blessure met een zeurende pijn na het lopen en tijdens het lopen. Maar als de belasting niet wordt verlaagd, kan de pijn ook tijdens het lopen optreden.

Oorzaak lopersknie

Deze blessure kan veroorzaakt worden wanneer de knieschijf niet soepel op en neer kan bewegen, bijvoorbeeld wanneer je quadriceps (de spieren aan de voorzijde van je bovenbeen) beter ontwikkeld zijn dan de hamstrings. Ook een plotse toename van de intensiteit of de duur van de training kunnen een lopersknie veroorzaken. Ten slotte kunnen ook het veranderen van ondergrond of het dragen van versleten of verkeerde schoenen leiden tot een lopersknie.

Behandeling lopersknie

Je kunt oefeningen doen om de quadriceps en hamstrings sterker te maken, zodat de knieschijf soepel op en neer kan bewegen. Als je de pijn voelt opkomen, is het erg belangrijk rust te houden. Controleer ook eens of je schoenen niet te versleten zijn en of je wel de juiste schoenen draagt. Lopers die overproneren hebben vaker de neiging een lopersknie te krijgen. Het is daarom aan te raden dat ze schoenen dragen die de overpronatie corrigeren.