Start to Run

Start to Run is een loopprogramma dat speciaal ontwikkeld werd voor beginnende lopers. Het werd ontwikkeld door sportleerkrachte Mieke Boeckx en heeft sinds 2001 al tienduizenden mensen aan het lopen geholpen.

Volgens het Start to Run-programma kan iedereen leren lopen, ook als je al jarenlang niets aan sport gedaan hebt of als je al wat ouder bent. De bedoeling is dat iedereen die het programma volgt na tien weken 5 kilometer kan lopen.

Aan Start to Run kun je in je eentje beginnen, maar het kan ook in groepsverband. Voor de individuele training bestaan er podcasts die je op je mp3-spelertje kunt zetten en waarin tv-omroepster Evy Gruyaert je aanmoedigt om door te zetten. Als je liever in groep traint, wat voor veel mensen motiverend werkt, vind je vast wel een atletiekclub in je buurt die Start to Run-lessen organiseert.

Het loopschema is opgedeeld in tien weken, waarbij je elke week drie keer moet gaan trainen. Tussen twee trainingssessies in moet je een of twee rustdagen inlassen. Als je dit niet doet, loop je veel meer kans op blessures. Veel beginnende lopers die op zichzelf beginnen te lopen, krijgen immers te maken met overbelaste spieren en pezen. Met Start to Run zouden die problemen van de baan moeten zijn.

Het trainingsschema tot 5 kilometer vind je op de website van Start to Run. Voor de gevorderde lopers zijn er nog twee andere trainingsschema’s, van 5 tot 10 kilometer en van 10 tot 20 kilometer.