Loopschoenen kopen

Best kun je je loopschoenen kopen in een gespecialiseerde loopwinkel. Ga ervan uit dat je er wat tijd zult doorbrengen. Je zult je voeten laten meten en je zult verschillende schoenen uitproberen.

De verkoper zal naar de vorm en de boog van je voet moeten kijken om vast te stellen wat voor type voet je hebt. Op die manier kan hij bepalen wat voor loopschoenen je nodig hebt. Over het algemeen wordt gesteld dat je loopschoenen een halve tot een hele maat groter moeten zijn dan je normale schoenmaat. Je hebt namelijk ruimte nodig aan je tenen als je loopt. Daarbij komt dat je voeten zullen opzwellen als je loopt.

Laat de verkoper een loopanalyse uitvoeren. Hij kan je voeten bestuderen terwijl je loopt (buiten of op de loopband). Zo kan hij vaststellen of er sprake is van overpronatie (je voeten rollen naar binnen) of supinatie (je voeten rollen naar buiten).

Geef de verkoper informatie die hem kan helpen de juiste schoen voor je te kiezen. Zo kan hij vragen hoe vaak je loopt, hoe lang je loopt, waar je normaal loopt en op welk oppervlak.

Loop een stukje in de schoenen die de verkoper  je aanraadt. De schoenen aandoen en een paar stappen doen in de winkel is niet genoeg. Vergelijk de schoenen en kies het paar dat  het meest comfortabel zit.

Test je loopschoenen door er een week in te lopen. Als je snel blaren ontwikkelt of pijn aan je voeten krijgt, dan zijn het waarschijnlijk niet de ideale schoenen voor jou. In veel speciaalzaken mag je je schoenen altijd ruilen, zelfs als je er al een week of meer in gelopen hebt.

Tips bij het kopen van loopschoenen

  1. Als je al aan het lopen bent, breng je huidige schoenen dan mee naar de winkel. De verkoper kan de zolen dan bestuderen om meer inzicht te krijgen in je manier van lopen.
  2. Laat de verkoper je voeten meten terwijl je rechtstaat
  3. Als je orthopedische binnenzooltjes gebruikt, neem ze dan mee naar de winkel om in je loopschoenen te leggen.
  4. Kies geen schoenen alleen omdat je ze mooi vindt of de kleuren tof vindt. Dat ze er goed uitzien betekent nog niet dat het de beste loopschoen is voor jou!