Tips om de afstanden die je loopt te vergroten

Een van de grootste uitdagingen die je hebt als beginnende loper is om de afstanden die je aflegt te vergroten. Dit zal niet gemakkelijk zijn, je zult heel wat mentale en fysieke obstakels moeten overwinnen. Hier vind je enkele tips die je kunnen helpen om langere afstanden te lopen. Sommige tips werken voor de ene jogger, maar niet voor de andere. Probeer eens uit!

Zorg voor een goede opwarming

Een goede opwarming kan veel problemen voorkomen, zoals steken in de zij en gespannen spieren. Op het einde van je training kan je best ook een vijftal minuten ‘afkoelen’.

Combineer lopen met wandelen

Zet jezelf niet onder druk om toch maar de hele afstand die je vooropgesteld had te lopen. Als je afwisselend loopt en wandelt kun je gemakkelijker langere afstanden afleggen. Na een tijd zul je dan voldoende conditie hebben om langere tijd te lopen.

Stop om te stretchen

Het klinkt misschien gek, maar als je spierpijn krijgt, kunnen enkele stretchoefeningen al wonderen verrichten. Dus stop even met lopen om het lichaamsdeel voor een dertigtal seconden te stretchen. Vaak kun je daarna zonder problemen verder lopen.

Loop buiten

Lopen op een loopband kan soms behoorlijk saai zijn. Als het weer en de veiligheid het toelaten, is het dus zeker aan te raden ook eens buiten te lopen.

Loop samen met anderen

Lopen met anderen kan erg stimulerend zijn. Er staat ten eerste al iets meer druk op je om het vol te houden. Als je begint met lopen, moet je lopen aan een tempo dat je nog met gemak een hele zin kan zeggen. Als dat niet gaat, loop je eigenlijk te snel.

Ga de mentale uitdaging aan

Veel beginnende joggers kunnen meer dan ze denken, maar beseffen dit zelf niet. Probeer vooral niet te denken dat je het niet kunt. Loop bijvoorbeeld andere looproutes, loop met anderen samen en concentreer je op het lopen alleen.