To diet or not to diet?

Dit artikel zet de voor- en nadelen van een dieet volgen of er zelf een samenstellen op een rijtje, zodat je voor jezelf kan beslissen wat het beste is.

Een dieet

Een bestaand dieet volgen is de beste oplossing voor mensen die nood hebben aan structuur, omdat een dieet voorschrijft wat en wanneer je eet. Mensen voor wie het geen probleem is om bepaalde voedingsstoffen een tijdje te mijden, zullen veel succes boeken. Ook bestaat hier de mogelijkheid om, als je huidige dieet je niet bevalt, over te stappen op een ander dat wel aan je eisen voldoet. Als je een bestaand dieet volgt kun je achteraf ook overstappen op een aangepast voedingspatroon om je nieuwe gewicht vast te houden.

Het probleem met zulke diëten is dat ze veel discipline vereisen en dat het door de vele restricties moeilijk is om ze lang vol te houden. Iemand die meer dan 45 kilo kwijt moet, zou al gauw een jaar lang moeten diëten. Een jaar lang een streng dieet volgen dat je precies voorschrijft wat je wel en niet mag eten, is ongelofelijk zwaar. Op lange termijn kan het dus beter zijn om voor een flexibeler dieet te kiezen. Een mogelijke oplossing is een dieet dat je zelf samenstelt, waarbij je dus zelf bepaalt wat je wel en niet eet en hoe ver je daarin gaat.

Je eigen werkplan

Zo’n zelf samengesteld dieet is geschikt voor mensen die zelf weten hoe het systeem van calorieën tellen in elkaar zit en die een goede kennis hebben over onze dagelijkse voeding: welke voedingsstoffen zijn onmisbaar en welke niet. Ook moeten mensen die een eigen dieet samenstellen ervoor zorgen dat ze gevarieerd genoeg eten en dat ze geen al te grote porties binnenkrijgen. Ze moeten ook eerlijk tegenover zichzelf kunnen zijn en de discipline hebben om zich aan de regeltjes die ze zelf opgesteld hebben te houden. Om een echte ‘doe-het-zelver’ te worden moet je dus niet alleen een idee hebben van de werking van je metabolisme, je moet ook weten wat je streefdoel is en wat de meest efficiënte manier voor jou is om daar te komen.

Wat je ook beslist om te doen, of je nu een bestaand dieet volgt of je eigen manier bepaalt, het is vooral belangrijk dat je je er goed bij voelt. Ook al wil je nog zo graag vermageren, je kunt een langdurig dieet alleen volhouden als je er zelf volledig achter staat.

Lees meer over: afslanken , afvallen , dieet , diëten , vermageren