Symptomen menopauze

Geleidelijk aan gaat een vrouwelijk lichaam steeds minder vrouwelijke hormonen produceren. De menopauze komt meestal voor tussen 45 en 55 jaar. Als een vrouw gedurende een jaar geen menstruatie optreedt, spreken we van de menopauze.

De periode waarin de vrouw de eerste symptomen ervaart, is de ‘perimenopauze’ of ‘overgangsperiode’. Dat slaat meestal op de zes jaar voor de menopauze doorbreekt en waarin de eerste symptomen voorkomen. Een van de eerste kenmerken is een onregelmatige menstruatie. Een andere typische overgangsklacht zijn warmteaanvallen of opvliegers, in de volksmond ook wel ‘vapeurs’ genoemd.

Aangezien het lichaam zich nog moet aanpassen, brengt de menopauze doorgaans onaangename symptomen met zich mee. Een verminderd libido, een droge vaginaschede, osteoporose en blaasontstekingen behoren symptomen die heel vaak voorkomen. Slapeloosheid, prikkelbaarheid, hoofdpijn, vermoeidheid, duizeligheid, gewichtstoename, neerslachtigheid en pijnlijke borsten zijn nog andere klachten.

Warmteaanvallen of opvliegers

Vrouwen in de menopauze ervaren vaak plotse aanvallen van warmte of opvliegers, in de volksmond ook wel ’vapeurs’ genoemd. Daarbij wordt het hoofd, de nek en de borst rood. De vrouw kan zweten, wat gevolgd wordt door koude rillingen. Soms kunnen zich ook hartkloppingen voordoen. Een warmteaanval kan een paar minuten tot een halfuur duren. Opvliegers behoren tot een van de eerste verschijnselen van de overgang en komen vaak al voor in de perimenopauze. Bij het ouder worden minderen de warmteaanvallen doorgaans.

Droge schede en droge huid

De huid en de slijmvliezen worden tijdens de overgang droger. De bloedvoorziening rond de vagina vermindert. Daardoor heeft de vrouw sneller pijn bij het vrijen en is ze vatbaarder voor vaginale infecties. De huid droogt uit sneller, waardoor er sneller rimpeltjes verschijnen.

Blaasontstekingen

Blaasontstekingen zijn te herkennen aan vaak plassen en pijn bij en na het plassen. De afname van het aantal oestrogenen kan ook leiden tot urine-incontinentie, ongewild urineverlies (vaak bij het lachen, hoesten of tillen).

Osteoporose

Een ontkalking van de botten of osteoporose kan een gevolg zijn van de verminderde oestrogeenproductie. Dit verschijnsel doet zich meestal pas voor na jaren. Klachten die eigen zijn aan osteoporose zijn rugpijn en een verhoogd risico op botbreuken.

Atypische overgangsklachten

Andere klachten die in de overgang ook vaak opspelen, zijn slapeloosheid, vermoeidheid, gejaagdheid, wisselend humeur, depressie en prikkelbaarheid.

Hartproblemen

Wanneer vrouwen in de menopauze zitten, lopen ze evenveel risico op hartaandoeningen als mannen.