Complicaties menopauze

Na de menopauze zijn vrouwen vatbaarder voor de ontwikkeling van verschillende ziektes. Als je hier van op de hoogte bent, kun je maatregelen nemen om dat risico tot een minimum te beperken.

Hart- en vaatziekten

Als je oestrogeengehalte daalt, verhoogt je risico op cardiovasculaire ziekten. Hartaandoeningen zijn bij vrouwen, net als bij mannen, van middelbare leeftijd een van de belangrijkste doodsoorzaken. Maatregelen die je kunt nemen om je risico te beperken, zijn: stoppen met roken, stappen zetten om je hoge bloeddruk te verlagen, regelmatig sporten en een dieet volgen met weinig verzadigde vetten en veel fruit, groenten en volkorenproducten.

Osteoporose

Gedurende de eerste jaren na de overgang, zal de botdensiteit snel afnemen, wat het risico op osteoporose verhoogt. Door osteoporose worden je botten broos en zwak, waardoor het risico op botbreuken toeneemt. Na de menopauze zijn vrouwen vooral vatbaar voor breuken aan de heup, de pols en de ruggengraat. Daarom is het belangrijk dat je voldoende blijft bewegen en voldoende vitamine D en calcium consumeert. Vooral wandelen en joggen zijn hier erg goed voor.

Incontinentie

Omdat de weefsels van je vagina en je urinebuis elasticiteit verliezen, kan je regelmatig plots het gevoel hebben dat je dringend moet plassen, waarop het ongewilde verlies van urine kan volgen. Veel vrouwen verliezen ook urine wanneer ze lachen, hoesten of iets zwaars optillen.

Verdikken

Veel vrouwen verdikken tijdens de menopauze. Alles wat je daaraan kunt doen, is op je eten letten en veel sporten.