Oorzaken menopauze

Een vrouw wordt geboren met een eindig aantal eicellen, die verzameld worden in de eierstokken. Die eierstokken produceren ook de hormonen oestrogeen en progesteron, die de menstruatie en de eisprong regelen. De menopauze doet zich voor wanneer de eierstokken niet langer die hormonen produceren, er niet langer iedere maand een eisprong plaatsvindt en de menstruatie bijgevolg uitblijft. Pas als een vrouw 12 maanden lang geen menstruatie gehad heeft, spreken we definitief over de menopauze.

Als de menopauze na de leeftijd van 40 jaar plaatsvindt, gaat het om een natuurlijke menopauze. Het maakt dan gewoon deel uit van het ouder worden. Maar bij sommige vrouwen vindt de menopauze eerder plaats, bijvoorbeeld ten gevolge van chemotherapie. In dat geval gaat het over premature menopauze.

De menopauze wordt vaak onderverdeeld in de volgende twee periodes:

Perimenopauze

Dit is de periode waarin je klachten begint te vertonen die bij de menopauze horen, ook al menstrueer je nog steeds. Je hormonenspiegel gaat op en neer en je ervaart symptomen als warmteaanvallen en andere symptomen.

Postmenopauze

Eens er 12 maanden om zijn sinds je laatste menstruatie, zit je in de menopauze. Je eierstokken produceren minder oestrogeen en geen progesteron.  Ze laten geen eicel meer vrij. De jaren die hierop volgen worden postmenopauze genoemd.