Levensstijl aanpassen in menopauze

Veel symptomen die verbonden zijn met de menopauze, zijn tijdelijk, maar kunnen erg vervelend zijn. De volgende aanpassingen in je levensstijl kunnen de symptomen bij de overgang helpen verminderen.

Warmteaanvallen of opvliegers verminderen

Sport regelmatig, kleed je in laagjes en probeer erachter te komen wat je opvliegers precies uitlokt. Uitlokkende factoren voor veel vrouwen zijn hete dranken, pikant eten,  alcohol, heet weer of een warme ruimte.

Vaginale droogte verminderen

Gebruik vaginale glijmiddelen om uitdroging te voorkomen. Het helpt ook om seksueel actief te blijven.

Zorg voor een goede nachtrust

Vermijd  het gebruik van cafeïne en sport gedurende de dag, maar niet net voordat je naar bed gaat.. Relaxatietechnieken zoals diep ademen en yoga kunnen je hierin zeker helpen.

Versterk je bekkenbodemspieren

Oefeningen om je bekkenbodemspieren te trainen kunnen bepaalde vormen van incontinentie voorkomen.

Eet gezond

Volg een evenwichtig dieet met een grote variëteit aan fruit, groenten en volkorenproducten. Beperk je consumptie van verzadigde vetten, olies en suikers.

Rook niet

Roken verhoogt je risico op hartziektes, beroerte, osteoporose, kanker en andere gezondheidsproblemen. Het kan ook leiden tot opvliegers en ervoor zorgen dat je vroeger in de menopauze terechtkomt.

Sport regelmatig

Probeer dagelijks ongeveer 30 minuten te sporten om je tegen cardiovasculaire ziekten, diabetes, osteoporose en andere aandoeningen die samenhangen met de ouderdom. Dit hoeft helemaal geen intensief sporten te zijn, hoewel je daarmee wel sneller gewicht zult verliezen. Door te sporten verminder je ook de stress.