Menopauze

De menopauze of overgang is het einde van de vruchtbare periode in het leven van een vrouw en de vrouw met andere woorden geen menstruatie meer krijgt.

Bij de meeste vrouwen treedt de menopauze op tussen de leeftijd van 45 en 55 jaar. Maar het kan ook vroeger of later voorkomen. Als de hormonentoevoer stopt, zal de vrouw geen maandelijkse menstruatie meer hebben. Als de menstruatiecyclus al een jaar gestopt is, wordt er pas echt gesproken over de menopauze.

Symptomen menopauze

De zes jaar voor de menopauze worden de perimenopauze genoemd. In die periode ervaart de vrouw de eerste symptomen. Een van de eerste klachten waar een vrouw mee af te rekenen krijgt, is een onregelmatige menstruatie. Andere verschijnselen die met menopauze verbonden zijn, zijn:

  • Warmteaanvallen of opvliegers
  • Droge schede
  • Droge huid
  • Blaasontstekingen
  • Osteoporose
  • Atypische overgangsklachten (vermoeidheid, depressieve gevoelens, prikkelbaarheid, enz.)

Oorzaken menopauze

De eicellen van een vrouw worden verzameld in de eierstokken, die vanaf de eerste menstruatie maandelijks voor een eisprong zorgen. Als er niet meer iedere maand een eisprong plaatsvindt, spreken we over de menopauze of overgang.

Een vrouw kan ook al vroeger in de menopauze terecht komen. Dat kan op een natuurlijke manier, maar ook op ten gevolge van de chirurgische verwijdering van de eierstokken of het ondergaan van chemotherapie.

Behandeling

De menopauze is een periode die iedere vrouw op een bepaald moment in haar leven moet doorstaan. De ene vrouw ondervindt er nagenoeg geen last van, terwijl anderen erg veel klachten hebben.  Vrouwen die heel veel last hebben van overgangsverschijnselen, kunnen gebaat zijn bij hormonale substitutietherapie. Voor bepaalde klachten, zoals osteoporose, zijn er medicijnen op de markt. Een paar aanpassingen in de levensstijl kunnen ook helpen om de overgangsverschijnselen gepaard gaan te onderdrukken.