Behandeling menopauze

Alle vrouwen krijgen op een bepaald moment in hun leven te maken met de menopauze. Deze hoeft normaal gesproken niet behandeld te worden, het is namelijk een normaal natuurlijk verschijnsel.

Er bestaan verschillende medische en niet-medische oplossingen om de minder aangename symptomen van de overgang te minderen.

Hormonale substitutietherapie

Klachten bij de menopauze zijn het gevolg van een vermindering van het vrouwelijk hormoon. Door dat tekort aan hormonen op te vangen, kan men dus de symptomen verminderen. Op die manier wordt de toestand van voor de overgang kunstmatig in stand gehouden. Een vrouw die hormonentherapie ondergaat, zal bijvoorbeeld wel iedere maand terug bloedingen krijgen. Deze bloedingen hebben echter niets met menstruatie te maken.

Tegenwoordig worden voor de hormonentherapie enkel nog natuurlijke en semi-natuurlijke hormonen gebruikt. Vroeger werden alleen oestrogenen ingezet, maar dat bleek het risico op kanker van het baarmoederslijmvlies sterk te verhogen.

Hormonentherapie heeft een positieve invloed op symptomen als warmteaanvallen of opvliegers en vertraagt de ontwikkeling van osteoporose.

In Europa is men erg voorzichtig met het gebruik van hormoonvervangingstherapie. Studies tonen namelijk aan dat de therapie een verhoogd risico op borstkanker en hartziekten met zich meebrengt.

Medicijnen tijdens de menopauze

Tegen de verschillende overgangsverschijnselen is er een heel gamma aan medicijnen op de markt. Zo zijn er een heleboel medicijnen voor de behandeling of preventie van osteoporose. Medicijnen om de bloeddruk op peil te houden kunnen hart- en vaatziekten, waarop de vrouw nu een hoger risico loopt, voorkomen. Tegen vaginale droogte kun je glijmiddelen of andere producten gebruiken.

Veranderingen in levensstijl

Een gezond dieet en regelmatige lichaamsbeweging kunnen helpen om de symptomen van de menopauze de kop in te drukken. Het is ook een goed idee om ongezonde gewoontes als drinken of roken achterwege te laten. Kleed je licht en in laagjes, voor het geval dat je een warmteaanval krijgt en vermijd uitlokkende factoren als cafeïne en pikant voedsel.

Ontspannen

Je lichaam ontspannen is een andere manier om de symptomen van de overgang te verlichten. Acupunctuur, meditatie en relaxatietechnieken zijn maar enkele van de technieken die daartoe kunnen bijdragen.