Ragediëten

Momenteel zijn er veel populaire diëten in omloop. Bij sommige mag je maar enkele voedingsproducten eten (koolsoepdieet en pompelmoesdieet), anderen raden bepaalde voedselcombinaties aan en nog anderen bannen enkele producten uit het dagelijks leven (het holbewonersdieet). Het ene dieet is al wat meer wetenschappelijk onderbouwd dan het andere, maar ze hebben altijd één gemeenschappelijke factor: ze beloven een groot gewichtsverlies op zeer korte termijn. 

De diëten hebben het voordeel dat ze gemakkelijk te volgen zijn en dat er geen dure behandelingen aan te pas komen. Ze bestaan dan ook al jaren. Iedereen kan ze volgen en veel mensen hebben een of andere dieet wel al eens geprobeerd. Jaar na jaar ontdekken nieuwe mensen de verschillende diëten en zo moeten ze nauwelijks aan populariteit inboeten.

Het grote probleem met deze ragediëten is dat ze allemaal werken op zeer korte termijn. Niemand wil toch de rest van zijn leven op koolsoep overleven? Het moeilijkste van het gewichtverliezen is echter een lager gewicht behouden. 95% van de mensen die een aanzienlijk deel van hun gewicht kwijtspeelden, kwamen binnen de 5 jaar weer aan tot hun oorspronkelijk gewicht.

Er zijn enkele tips om in het achterhoofd te houden als je wilt beginnen met zo’n ragedieet:

  • Moet je in het dieet speciale voedingssupplementen eten of speciale poeders? Er zijn immers geen wondermiddeltjes op de markt die het overschot aan voedselinname en het gebrek aan lichaamsbeweging teniet doen.
  • Pas ook op voor diëten die drastisch gewichtsverlies voorspellen. Wanneer je enkele kilo’s op één week tijd verliest, gaat het om vocht en niet om vet. Studies tonen aan dat alleen geleidelijk gewichtsverlies kan leiden tot een stabiel lager gewicht. Je mag de lat niet hoger leggen dan een verlies van 1 kilo per week.
  • Vermageren zonder bewegen is niet mogelijk. Alle studies tonen aan dat een toename van je lichaamsbeweging leidt tot een gezonder lager gewicht. Als je sport, verbrand je immers vetten. Dit is de meest natuurlijke manier om gewicht te verliezen. 
  • Pas ook op met diëten waar je bepaalde voedingsstoffen niet meer mag eten of wanneer je alleen specifieke bereidingen mag eten (koolsoepdieet, kippensoepdieet). Het is niet alleen gevaarlijk door het gebrek aan vitamines en ijzer, maar ook het beperken van het voedselaanbod werkt ook ontmoedigend.
Lees meer over: afvallen , dieet , diëten