Op een veilige manier snel gewicht verliezen

Een trouwfeest, een reünie, een gala… en je wilt er natuurlijk piekfijn uitzien. Maar om je prachtige outfit te kunnen aantrekken moet je eerst heel wat kilo’s verliezen. Hoe doe je dat op een gezonde, veilige manier met de garantie dat de kilo’s er na het feest niet meteen terug aanvliegen?

Gezond en wel

Je lichaam uithongeren om toch maar 7 kilo in een week tijd af te vallen is niet zo’n slim idee. Want na een hongerdieet komen die kilo’s er eens zo snel weer aan. Bovendien is het ongezond voor je lichaam om plots veel gewicht te verliezen. Daarom is het van belang dat je goed plant: begin dus niet een week voor het feest te diëten Grijp in geen geval naar dieetpillen en laxeermiddelen. Dat soort medicatie belooft vaak veel maar is slecht voor je gezondheid.

Een beetje wiskunde

Diëten is eigenlijk een beetje wiskunde: om gewicht te verliezen moet je meer calorieën verbranden dan je er eet. Op die manier kun je ongeveer een kilo per week aan vet verliezen. Zie je de kilo’s liever sneller verdwijnen? Dan kun je wat extremer gaan en een uur per dag oefeningen doen maar slechts 1050 tot 1200 calorieën opnemen. Let wel op dat je niet onder die limiet gaat want dat is schadelijk voor je lichaam. Daarom raden diëtisten ook aan om minimum 1200 calorieën per dag te eten. Bovendien moet het dieet haalbaar zijn en is het de bedoeling dat je het ook langer dan twee dagen volhoudt. Als je zo dieet, verlies je gemakkelijk tot 3 kilo in de eerste week.

Wat eten?

Calorieën tellen blijkt dus zeer belangrijk tijdens het diëten. Nochtans is het ook belangrijk wát je nu juist eet. Zo raden de meeste diëten aan om toegevoegde suikers en dierlijke vetten zo veel mogelijk te vermijden. In de plaats worden onder andere fruit, groenten, sojaproducten, kippenborst, eiwitten en vis sterk aangeraden. Ook veel water drinken en een eetdagboek bijhouden kunnen je goed helpen. Je zou in principe ook een dieet kunnen opzetten waarin je alle vetten vermijdt. In de eerste plaats worden zulke diëten afgeraden omdat je lichaam altijd bepaalde vetten nodig heeft en in de tweede plaats omdat je zo’n dieet moeilijk kunt volhouden. 

Bewegen

Naast het letten op je voeding, ga je best ook sporten om die calorieën snel te verbranden. Een goede manier om dat te doen is cardiotraining. Je kunt dit soort oefeningen langzaam opbouwen terwijl je steeds meer calorieën zult verbranden. Is cardio niets voor jou? Probeer dan krachttraining eens. Natuurlijk bestaan er nog veel meer opties. Zoek informatie op of vraag meer raad in het dichtstbijzijnde sportcentrum.

Tip

Een paar dagen voor het grote feest kun je pepermunt, ananas of yoghurt met honing eten om je zo het gevoel van een platte buik te geven. Het zal je echter niet helpen kilo’s te verliezen.

Lees meer over: afvallen , calorieën , dieet , diëten , vermageren