Hoe lekker en toch efficiënt diëten?

Met de zomer in aantocht proberen we vaak onze laatste winterkilootjes te verliezen. Meestal makkelijker gezegd dan gedaan, want diëten heeft voor veel mensen een negatieve bijklank. Toch bestaan er ook diëten waarbij je je niet alle lekkere dingen moet ontzeggen. 

90/10

Wil je op je lijn letten maar toch ook af en toe nog genieten van een lekker tussendoortje? Dat kan met het 90/10-dieet. Het basisprincipe van dit dieet, zoals de naam het al doet vermoeden, bestaat eruit dat je 90% van de tijd gezond en gebalanceerd eet en dat je de andere 10% van ‘fun foods’ –verwenvoedsel- mag genieten. Omdat je jezelf af en toe iets ‘ongezonds’ mag gunnen, is het makkelijker om dit dieet vol te houden. Zoals gezegd moet je wel gezond en gebalanceerd eten. Maar wat houdt dat in? 

Gezond en gebalanceerd

Tijdens het diëten is het vooral van belang dat je leert wat normale porties zijn. Daarnaast moet je natuurlijk ook het aantal calorieën dat je eet goed in het oog houden. Omdat je je aan de 90/10-regel moet houden, is het belangrijk dat je voor jezelf opschrijft of uitzoekt wanneer je ‘fun foods’ kunt eten. Met een paar eenvoudige veranderingen kun je voor jezelf een heel lekkere en caloriearme maaltijd op tafel toveren. Vervang gegratineerde aardappels bijvoorbeeld door bruine rijst of neem een appel in plaats van een reep chocolade als snack. Uiteraard zul je een paar gewoontes moeten bijschroeven maar dat betekent niet dat je jouw lievelingseten nooit meer mag eten. Je mag in principe alles eten zolang je maar binnen de vooropgestelde calorieën blijft.

Een uitdaging

Natuurlijk blijft het een uitdaging om te kiezen wat je eet en wat niet. Als je er bijvoorbeeld voor kiest om een calorievolle snack te eten, dan moet je dat die dag compenseren door andere, minder calorierijke producten te eten, zoals fruit, groenten of kip. In het begin zal het even puzzelen zijn, maar eens je ermee weg bent, is het een leuke methode om op je lijn te letten. Want je mag alles eten zolang je de caloriegrens maar niet overschrijdt.

Blijvend resultaat?

Met het 90/10-dieet pas je je eetgewoonten aan maar voer je geen drastische veranderingen door. Omdat je jezelf af en toe iets hartelijks mag gunnen, is dit dieet makkelijker vol te houden dan andere zeer strenge diëten. Hoewel het na een tijdje wel went, moet je steeds je calorieën blijven tellen om resultaat te blijven zien. Als je hervalt in je oude gewoontes, te grote porties neemt of veel meer calorieën eet, kom je terug aan. 

Lees meer over: afslanken , afvallen , dieet , diëten , vermageren