Hoe kies je een goed dieetplan?

Heb je al vaak een dieet uitgeprobeerd maar heeft het je nog nooit het gehoopte resultaat opgeleverd? Dan ben je vast niet alleen. Het probleem met zulke strenge diëten is dat ze moeilijk levenslang vol te houden zijn waardoor de kilo’s er na een misstapje in een oogopslag aanvliegen. Toch kan het ook anders.

Hulp

Als je moeite hebt om alleen een dieetprogramma te volgen is professionele hulp of een commercieel programma misschien wel de oplossing. Hier sta je er niet alleen voor maar word je begeleid waardoor je makkelijker kunt volhouden. Let wel op want uiteindelijk ben jij het zelf die de kilo’s moet verliezen. Maar hoe kies je een dergelijk programma?

Aandachtspunten

Voor je je aan een commercieel dieet waagt is het toch van belang even bij een aantal punten stil te staan. Lees de richtlijnen van het desbetreffende dieet goed en let op details. Het is namelijk zo dat je minder calorieën zult opnemen dan je er verbruikt, zonder in het aantal vitaminen, proteïnen en mineralen te kappen. Vrouwen moeten minimum tussen de 1000 en 1200 calorieën per dag opnemen. Voor mannen wordt dat opgetrokken van 1200 tot 1600 calorieën per dag. Ga hier niet zonder advies van je dokter onder omdat dat slecht voor je gezondheid is. 

Kijk verder goed na of het programma zich langzaam ontwikkelt. Het is dus niet de bedoeling dat je van de ene dag op de andere niets meer mag eten en alles moet aanpassen. Zowel voor je gevoel als voor je gezondheid bouw je een dieet beter langzaam op. 

Beslist om ervoor te gaan? 

Trek dan even volgende aandachtspunten na:

  • Zijn de begeleiders ervaren specialisten, dokters, diëtisten en fysiologen?
  • Kiest de adviseur het programma of doe je dat zelf?
  • Hoeveel procent voltooit het volledige dieetprogramma?
  • Zijn de voedselkeuzes aanvaardbaar?
  • Zijn er consequenties aan verbonden? Zo ja, welke?

Kijk ook of het dieet je richtlijnen voorschrijft om ook na het programma je gewicht op peil te houden. Het zou jammer zijn om na al je inspanningen je oude gewicht terug te krijgen, toch?! 

Doktersadvies

Kamp je met overgewicht en wil je daar iets aan doen? Of neem je op regelmatige basis medicatie? Laat je in beide gevallen volledig onderzoeken bij je huisarts. Hij kan je bepaalde dingen aan- of afraden en je bijstaan in het dieetproces. Als je extreem gaat diëten is het trouwens altijd aangeraden je huisarts hierbij te betrekken.