Goed gewicht versus ideaal gewicht

Misschien denk je nog altijd dat het je zal lukken om weer in dat maatje 36 te passen net als toen je nog in de middelbare school zat. Of denk je dat het je wel zal lukken om zoveel af te vallen zodat je weer perfect in je trouwjurk past. Toch lukt het bij veel vrouwen niet om hun ideale gewicht te bereiken, mede omdat hun 'ideale gewicht' inderdaad geïdealiseerd is. Het is met andere woorden vaak geen realistisch beeld van het een goed gewicht.

Wat is het verschil tussen een goed gewicht en een ideaal gewicht?

Een goed gewicht is een normaal en gezond gewicht voor de mens die je nu bent. Het ideaal gewicht daarentegen is het gewicht dat je graag zou willen hebben, zonder dat het eigenlijk gezond is. Vaak denk je daarbij terug aan slankere tijden die, helaas, alweer wat langer geleden zijn. Toch blijven we dit in ons hoofd houden, en vaak denken we daarbij ook nog eens aan evenementen die voor ons een speciale betekenis hebben. Zo willen we terug het gewicht dat we hadden toen we nog zo strak in onze trouwjurk pasten, of toen we in die mooie galajurk pasten toen we afstudeerden aan de middelbare school. 

Een goed gewicht daarentegen is helemaal niet geïdealiseerd, maar is gebaseerd op rede. Je weet dat het hoogstwaarschijnlijk onmogelijk is om weer in een maatje 36 te passen. Zo zal je bijvoorbeeld aanvaarden dat dat maatje 36 inderdaad niet meer haalbaar is omdat je metabolisme bijvoorbeeld veranderd is. Ben je vijftig en hoop je nog altijd je gewicht van dertig jaar geleden terug te kunnen krijgen? Jammer genoeg zal dat niet lukken, ondertussen is er erg veel veranderd in je lichaam zoals bijvoorbeeld je metabolisme dat trager is geworden, je hormonenspiegel die veranderd is… Om dan nog in dat ideaalbeeld te geloven, dat is niet realistisch. 

In de plaats van een absurd ideaal na te streven, is het volgens dokters gezonder om gewoon te proberen tien procent van je lichaamsgewicht af te vallen, dat zorgt al voor een significante daling van onder andere hart- en vaatziekten. 

Het is voor je psychische gezondheid ook veel beter om jezelf realistische doelen te stellen tijdens het afvallen hoeveel vrouwen geraken enorm gefrustreerd omdat hun onrealistische doel niet lukt, geven zich over aan een vreetbui en komen dan daarna juist weer bij? Door jezelf onrealistische doelen te stellen, maak je jezelf ongelukkig en is je dieet niet vol te houden.