Eten en drinken in Athene, gastronomie

Athene is de afgelopen tien jaar geëvolueerd tot een stad die eten en drinken hoog in het vaandel draagt. Onder invloed van de Olympische spelen van 2004 hebben de restaurants zichzelf helemaal heruitgevonden.

Tafelgewoonten

De Atheners genieten nergens zo van als van buiten eten . Als toerist is het dan ook een echte aanrader dat gebruik te volgen. In de Griekse hoofdstad gaat men ook pas laar aan tafel. ’s Middags wordt het middagmaal niet genuttigd voor 14.00 uur ’s middags, ’s avonds niet voor 22.00 uur. In de winter gaan ze wel een uurtje vroeger aan tafel.

Griekse specialiteiten

De Griekse keuken is erg gevarieerd, met gerechten als moussaka (een ovenschotel met aubergine), tarama (een salade op basis van kuit), tzatziki (yoghurtdip met knoflook en komkommer), souvlaki (vleesspiesjes met gemarineerd lamsvlees) en horiatiki (Griekse salade), gyros (gegrild varkensvlees aan een grote spies) en feta (geitenkaas). Keuze te over dus!

Wijn

Griekenland heeft een echte wijncultuur. Een van de specialiteiten is de droge witte wijn retsina, die een frisse maar bittere harssmaak heeft. Een andere nationale drank is ouzo, een aperitiefdrank met anijssmaak. Bij ouzo krijg je altijd een glas water geserveerd.