Eenvoudig gewicht verliezen? Het kan!

Strikte diëten zijn vaak moeilijk vol te houden. Daarom schrikt het velen af om aan een dergelijk dieet te beginnen. Toch kun je ook op eenvoudige manieren gewicht verliezen.

Calorieën tellen

Als je wil afvallen zul je op de een of andere manier toch de calorieën die je dagelijks eet in het oog moeten houden. Daarom is het goed dat je de etiketten leest voor je begint te eten. Praktisch ieder product vermeldt de voedingswaarde en het aantal calorieën. Zo kun je ook gemakkelijker producten vergelijken en gezondere keuzes maken.

Granen, fruit en groenten

Misschien klinkt het je als een cliché in de oren, maar fruit, groenten en volle graanproducten werken effectief als je gewicht wil verliezen. Ze bevatten namelijk weinig calorieën maar wel veel voedingsstoffen. Bovendien geven volle granen je langere tijd een voldaan gevoel waardoor je minder snel te veel zult eten tijdens de volgende maaltijd. 

Maaltijden overslaan

Verlies je gewicht als je een maaltijd overslaat? Nee. Integendeel. De kans is groot dat je de maaltijd erna te grote porties neemt en je dus meer eet waardoor er je meer calorieën opneemt dan dat je er verliest. Bovendien ga je je slap voelen en zakt de suikerspiegel van je bloed zo snel dat je overal trek in krijgt. 

Snacks

Om te vermijden dat je suikerspiegel een dip vertoont en je op dat moment trek in allerlei zoetigheid krijgt, eet je beter enkele kleinere maaltijden per dag (in plaats van drie uitgebreide maaltijden). Kan je de zin om iets te eten niet onderdrukken? Kies dan voor een appel of een koekje met weinig calorieën. 

Water

Ook weer een cliché, maar wel eentje dat werkt: water drinken. Vervang suikerhoudende dranken zoals frisdrank door water. Je lichaam zuivert zich en drijft sneller afvalstoffen af waardoor je ook sneller gewicht zult verliezen. 

Portiecontrole

Let op de porties die je op je bord legt! Vaak zijn je ogen groter dan je buik en eet je maar alles op wat er op je bord ligt. Niet doen! Noteer ook dagelijks wat je eet en hoeveel je ervan eet zodat je jezelf makkelijker kunt controleren. 

Beweging

Je verbrandt weinig calorieën door in je luie zetel te blijven hangen. Bewegen is dus de boodschap! Nog nooit echt gesport en niet meteen gemotiveerd? Begin dan iedere dag 10 minuutjes te wandelen of te fietsen. Ga bijvoorbeeld eens te voet of met de fiets naar vrienden, familie of het winkelcentrum. Daarna bouw je stilaan je conditie op zodat je ongeveer een halfuurtje per dag in beweging bent.

Lees meer over: afslanken , afvallen , calorieën , dieet , diëten , vermageren