Dr. Phil dieet

Dit dieet is ontwikkeld door Dr. Phillip C. McGraw, die al jaren een goedbekeken programma heeft op de Amerikaanse TV. Bij ons is hij ook even op de buis geweest en geniet hij naambekendheid. Enkele jaren geleden bracht hij een reeks maaltijdvervangers op de markt, samen met een dieetboek “The Ultimate Weight Loss Solution: The 7 Keys to Weight Loss Freedom.”. De maaltijdvervangers zijn slechts 1 jaar op de markt geweest. 

De grote lijnen van het dieet

Dr. Phil gaat in het boek uit van de kracht van je persoonlijkheid. Hij omschrijft zijn hulpmiddelen in zeven stappen.

Het juiste denken

Dr. Phil vertelt hoe je gedachten moet bannen die een negatieve invloed hebben op je vermageringsproces. Je moet de energie gebruiken om jouw persoonlijke kracht en jouw zelfcontrole te versterken.

Emoties genezen

Hierbij wijst hij op het feit dat sommige mensen eten om slechte gevoelens te onderdrukken. Mensen met stress, depressies of in een verdrietige bui, zullen sneller naar eten grijpen dan gewoonlijk. Hij leert je zulke situaties te verwerken zonder je toevlucht te nemen tot eten.

Een onfeilbare omgeving

In deze stap leert hij hoe je je omgeving moet aanpassen zodat je meer kans op slagen hebt om te vermageren. Hij leert je hoe je kan genieten om te groot geworden kledij weg te werpen, hij leert je weerstaan tegen de drang van het eten.

De baas over het eten

In de vierde stap word je de baas over je eigen slechte gewoontes. Gewoontes die leiden tot gewichtstoename moet je vervangen door gezondere alternatieven die je dezelfde voldoening geven.

Weinig tijd, veel calorieën

Wanneer je veel gebruik maakt van voedsel dat snel bereid kan worden (diepvries, voorverpakte voeding), moet je ermee rekening houden dat het veel calorieën bevat. Dr. Phil leert je in deze stap om te schakelen naar gezonder eten. Je moet hier misschien wel meer tijd voor vrij maken, maar het eten is veel gezonder.

Sport en oefeningen

Dr. Phil raadt je aan om niet te bruusk te beginnen met sporten. Je moet langzaamaan opbouwen met oog voor oefeningen die goed zijn voor je hart en spieren.

Ondersteuning

Het boek wordt aangevuld met een trainingsschema, een voedsellijsten e.d. Dr. Phil beschrijft dat je jouw gewicht steeds moet blijven beheren. Tenslotte waarschuwt hij voor bepaalde gevaarsituaties die kunnen leiden tot een eetbui en reikt er oplossingen voor aan. 

Voorzorgen en risico’s

Het dieet gaat uit van gezond eten en sport. Daarom zijn er geen directe gevaren aan verbonden. Toch is het altijd raadzaam dat je voor het begin van een dieet altijd eens langsgaat bij een diëtist of je huisarts.