Diëten, het wil maar niet lukken…

Iedereen kent ze wel, mensen die eten wat ze willen en geen grammetje bijkomen. Ze zijn een doorn in het oog voor mensen die willen vermageren. Nochtans weet iedereen wel hoe hij moet vermageren, of denkt het toch weten. Gezond eten, sporten, niet meer snoepen. Elk dieet op de markt vertelt je keer op keer hetzelfde verhaal. Weinig calorieën, gezonder leven. Waarom lijkt het dan toch altijd zo moeilijk te lukken?

Verander je gedrag

Elk dieet legt je haarfijn uit wat je mag eten en wat niet. Het lijkt allemaal zo simpel. Gewoon wat minder eten en weg zijn de overtollige kilo’s. Maar wat een dieet nooit vertelt is hoe je er in moet slagen om gezonder te willen eten. Zonder motivatie of leidraad zal het nooit lukken om te vermageren. Diëten om alleen kilo’s te verliezen zal nooit lukken. Zoek een reden: sommige mensen willen laten zien dat ze karakter hebben, anderen willen met meer energie de dag aanvatten. Probeer plezier te vinden in je dieet. Stel je een doel voor ogen en werk er gericht naar.

Het is natuurlijk veel gemakkelijker om iemand je te laten vertellen wat je mag eten en wat niet. Maar zo werkt het helaas niet. Diëten is veeleer een mentale kwestie dan een fysieke aangelegenheid.

Kijk eens in de spiegel

Lieg jezelf nooit voor. Probeer het snoepen van de ene dag niet goed te praten met minder te eten de volgende dag. Wanneer je echt gezonder eet en er valt geen verandering op te merken aan je gewicht, wordt het de hoogste tijd om meer te sporten. Zolang je lichaam geen energie verbruikt, zal je vetgehalte niet dalen. Sport in combinatie met een gezonde voeding is dé sleutel tot succes. 

Sommige dingen kan je niet veranderen

Je mag ook nooit vergeten dat heel ons lichaam onderhevig is aan een heleboel mechanismen. Het functioneren van je schildklieren, je metabolisme, je lichaamsbouw,… het zijn allemaal factoren die ons natuurlijk uitzicht van ons lichaam bepalen.

Stel daarom ook gezonde en natuurlijke doelen voorop. Mensen met een zwaardere lichaamsbouw zullen hoe dan ook nooit minder wegen dan zeer frêle mensen. Je moet dit echt wel beseffen, anders begin je te streven naar een onhaalbaar doel en zal je alleen maar ontgoocheld worden. 

Werk op lange termijn

Diëten is een werk van lange adem. Het is geen kwestie van kortstondig succes. Kies geen diëten die zich toespitsen op enkele dagen. Pas als enkele maanden de weegschaal stabiel blijft, kunnen we spreken van een geslaagd dieet.

Lees meer over: afslanken , afvallen , dieet , diëten , snoepen , sporten , vermageren