De waarheid over diëten en gewicht verliezen

Vele crashdiëten zorgen ervoor dat je in weinig tijd veel kilo’s verliest. Toch zijn zulke diëten niet altijd aan te raden. Vaak moet je een aantal zaken uit je eetpatroon schrappen en wordt het totaal aantal calorieën drastisch teruggeschroefd. Daarom is het voor velen vaak moeilijk om zo’n crashdieet vol te houden. Want zodra je (veel) meer calorieën opneemt dan het dieet je voorschrijft, vliegen de kilo’s er zo weer aan. Ongeveer hetzelfde geldt voor een dieet waarbij je veel proteïnen moet eten. Je zult snel veel gewicht verliezen, maar het dieet is enorm moeilijk om vol te houden. Bij dit dieet neem je namelijk vaak te veel cholesterol en veel te weinig groenten en fruit op. Als je de verloren kilo’s niet meer wilt terugzien, kun je beter kiezen voor een gezond en gebalanceerd dieet in combinatie met voldoende (drie keer per week) beweging. 

Andere eetgewoontes

Als je gewicht wil verliezen, is het ook van belang je porties aan te passen. Een halve kop pasta, rijst of gekookte granen volstaan vaak al. Kies ook voor bruine in plaats van witte rijst en eet als lunch liever bruine dan witte boterhammen. Die laatste bevatten minder voedingsstoffen die je nodig hebt en geven je minder snel een voldaan gevoel. 

Ongelofelijke dieetverhalen

De meest bizarre dieetverhalen doen vaak de ronde. Zo ook bijvoorbeeld dat soep of selderij vet zou verbranden. Laten we je verzekeren dat geen enkel soort voedsel vet kan verbranden. Het is wel zo dat bepaalde voedingsstoffen je metabolisme versnellen waardoor je sneller verteert. 

Ook wordt wel eens beweerd dat natuurlijke producten op basis van kruiden een veilige en effectieve manier is om gewicht te verliezen. Het is niet omdat het product claimt ‘natuurlijk’ te zijn dat het geen gevaren inhoudt. Sommige producten zijn soms niet eens wetenschappelijk getest waardoor ze juist veel schade in je lichaam kunnen aanrichten. 

Verder moet je er rekening mee houden dat ‘laag vetgehalte’ niet hetzelfde betekent als ‘geen calorieën’. Vaak voegt men extra suikers en dergelijke aan het product toe zodat de smaak niet beïnvloed wordt. Tot slot wordt ook wel gezegd dat je ‘bijna niets’ meer mag eten als je op je lijn wilt letten. Dat is (gelukkig) ook niet volledig waar. Je moet wel opletten als je iets eet, maar dat wil niet zeggen dat je bijvoorbeeld geen frietjes of pizza meer mag eten. Zolang je er maar voor zorgt dat niet meer calorieën eet dan je vooropgesteld had.  

Genieten mag

Je kunt dus af en toe wel eens fastfood eten, maar zorg ervoor dat het geen gewoonte wordt. Bestel bij voorkeur een kleinere portie of deel met je vriend(in) en drink liever water dan frisdrank. Je mag ook gerust rood vlees eten, maar beperk dan wel je portie. Sla tot slot zeker geen maaltijden over. Hierdoor lijdt je lichaam honger en zul je (onbewust) meer eten tijdens de volgende maaltijd. Geniet, maar doe het met mate.