Calorieën tellen mee!
Caloriebeperking is de basis van alle diëten. Als je teveel calorieën eet, zul je aankomen. Elk succesvol dieet is dan ook gebaseerd op een combinatie van minder calorieën eten en meer lichaamsbeweging. De rest is gewoon de jarenlange basis in een nieuw jasje gestoken.
Neem nu de koolhydratendiëten, daar eet je minder geraffineerde koolhydraten. Waarom? Door te veel geraffineerde koolhydraten (zoals suikers) ga je verdikken. Deze koolhydraten bevatten namelijk te veel calorieën. In deze diëten worden de ‘slechte koolhydraten’ vervangen door de ‘goede’. Deze goede koolhydraten bevatten minder calorieën.
Caloriebeperkend diëten
Als je regelmatig veel calorieën in een keer eet, zou je minder calorieën verbranden tijdens een goeie work-out dan iemand die wel op zijn eten let. Een gezond dieet is een wisselwerking tussen een goede eetgewoonte en lichaamstraining.
Vooraleer je begint met diëten en je calorieën te beperken, bereken dan eerst je BMR (basal metabolic rate of ruststofwisseling). Zo weet je hoeveel calorieën je per dag nodig hebt om te kunnen functioneren. De formule houdt rekening met je gewicht en je lichaamsactiviteit. Aan de hand van dit resultaat kun je stapje voor stapje je calorieën verminderen.
Geleidelijk en gezond diëten
De gemiddelde caloriebehoefte is 2000 calorieën per dag. Met gemiddeld 1500 à 1700 calorieën per dag kun je gewicht verliezen. Vaak wordt 1500 calorieën aangeraden door voedingsexperts. Dit hangt natuurlijk af van je eigen gewicht en lichaamsactiviteit. Iemand van 100 kg kan niet zomaar terugvallen op 1500 calorieën per dag. Daarom is het berekenen van je BMR een belangrijke eerste stap.
Een groot misverstand is de idee dat hoe meer je weegt, hoe minder calorieën je mag eten. Het beste is geleidelijk aan minder calorieën te eten. Dit is ook veel beter vol te houden en geeft en duurzamer resultaat. Naarmate je gewicht verliest kun je opnieuw je BMR berekenen. En zo ga je verder.
Een gewaarschuwd man...
Iedereen heeft een bepaald minimum aan calorieën nodig. Er bestaan diëten van 1200 calorieën per dag. Dit is een absoluut minimum en voor vele mensen te weinig. Te weinig calorieën eten kan leiden tot de zogenaamde gewichtsplateaus.
Je lichaam herkent het verschil tussen diëten en uithongeren niet en schakelt over op een survivalmechanisme. Je lichaam vertraagt dan automatisch de verbranding van calorieën en je gewicht blijft stabiel. Een groot tekort aan calorieën houdt verschillende risico’s in: jojo-effect, vreetbuien, minder energie, verlies aan spiermassa
Volg dus geen diëten onder de 1200 kcal per dag zonder medisch advies.
Een gezond dieet begint met calorieën tellen, maar uiteindelijk is je hele levensstijl belangrijk om van je dieet een succes te maken.