Zwemmen in open water: de risico’s

Als het buiten warm is, kan het erg aangenaam zijn om verkoeling te zoeken in het water. Niet alleen de zee, maar ook de meren, plassen en rivieren zijn dan erg populair. Maar helaas kan dit ook problemen met zich meebrengen. Oppassen is dus de boodschap.

Zwemmersjeuk

Zwemmersjeuk bestaat uit jeuk en huiduitslag ten gevolge van larfjes in het water. Die larfjes kunnen voor een stuk de menselijke huid binnendringen en zo leiden tot rode bultjes op de huid en jeuk. 10 tot 30 minuten nadat je in aanraking kwam met de larfjes,

Blauwalgen

Blauwalgen bestaan eigenlijk uit cyanobacteriën. Blauwalgen nemen toe als er meer stikstof en fosfaat in het water zit. Ze groeien vooral bij temperaturen tussen 20 en 30 graden in stilstaand water. De baluwalgen zien eruit als groene of blauwe slijmerige proppen of slierten in het water. Als je in water met veel blauwalgen gezwommen hebt, kan je last krijgen van klachten als jeuk, huiduitslag, hoofdpijn, koorts en maag- en darmklachten.

Botulisme

Botulisme komt vooral voor als het buiten warm is en het water een temperatuur heeft van meer dan 20°C. De ziekte wordt veroorzaakt door de bacterie clostridium botulinum, die vooral goed gedijt in water met weinig zuurstof. De ziekte doet zich vooral voor onder vissen en watervogels, die eraan kunnen sterven. Als deze dode dieren te lang in het water liggen,  kunnen ook mensen ziek worden van het verontreinigde water.

Leptospirose

Leptospirose is de verzamelnaam voor aandoeningen als de ziekte van Weil en modderkoorts, die verspreid worden via de urine van ratten. De besmetting gebeurt via mond,ogen of neus.  Je krijgt er griepachtige symptomen door, vijf tot veertien dagen na de besmetting. De ziekte moet tijdig behandeld worden, want het kan in 20% van de gevallen de dood tot gevolg hebben.

Tips

  • Ga niet zwemmen in open water als je een verminderde weerstand hebt
  • Ga niet in het water als er dode dieren in drijven
  • Ga niet zwemmen op plaatsen met veel watervogels
  • Ga niet zwemmen op plaatsen waar veel ratten in het water zitten
  • Ga niet zwemmen op plaatsen waar het vuil op het water drijft
  • Ga niet zwemmen in water met veel algen
  • Drink nooit van het oppervlaktewater
  • Spoel je na het zwemmen goed af onder een douche en droog je goed af
  • Ga bij gezondheidsklachten meteen naar je huisarts