Welke zwemslagen bestaan er?

Zwemmen kan op verschillende manieren. We zetten de belangrijkste zwemslagen hier op een rijtje.

Schoolslag

Schoolslag is de oudste zwemslag en de eerste slag die aangeleerd wordt aan beginnende zwemmers. Bij het wedstrijdzwemmen is schoolslag de traagste slag. Het belangrijkste  onderdeel van de schoolslag is de klappende beenbeweging. Deze gaat gepaard met een brede armbeweging onder water. Ook de benen komen bij de schoolslag niet boven het water uit.

Borstcrawl

De borstcrawl is de snelste zwemslag. Bij de vrije slag, waarbij de zwemmer de keuze heeft welke zwemslag hij gebruikt, wordt dus altijd voor borstcrawl gekozen. Het voorwaarts bewegen van de armen gebeurt grotendeels boven water, waardoor de zwemmer minder weerstand ondervindt dan bij schoolslag.

Rugslag

Rugslag of rugcrawl is de enige slag waarbij de zwemmer zich op zijn rug door het water voortbeweegt. Het nadeel van deze slag is dat de zwemmer niet ziet waar hij zich bevindt. Het is de enige slag in het competitiezwemmen waarbij in het water gestart wordt. Met de benen maakt de zwemmer een klappende beweging, met de armen een crawlachtige beweging. De snelheid wordt vooral bepaald door de armen.

Vlinderslag

De vlinderslag is de meest recent uitgevonden zwemslag. De slag kwam voort uit de klassieke schoolslag. De vlinderslag is de op een na snelste zwemslag, na de borstcrawl. De armbeweging is het belangrijkste en verloopt voor beide armen symmetrisch. De benen moeten gelijktijdig op en neer bewegen.