Mag je zwemmen na het eten?

Je zult het hoogst waarschijnlijk wel al eens gehoord hebben: voor het zwemmen mag je niet eten. Als je iets gegeten hebt, moet je minstens een uur wachten voordat je weer het water induikt. Anders kan je krampen in je maag krijgen en daardoor verdrinken. Maar klopt dit wel?

Volgens verschillende onderzoeken is er geen enkele reden om na het eten te wachten voor je gaat zwemmen. Het kan hoogstens een beetje oncomfortabel zijn.  Natuurlijk kan je best geen copieuze, vetrijke maaltijden nemen, want die blijven lang op de maag liggen en zullen voor een onaangenaam gevoel zorgen tijdens het zwemmen (en ook tijdens andere sporten) .

Het  is wel zo dat je na het eten minder goed zult zwemmen, net zoals andere sportprestaties niet zo goed verlopen. Net na de maaltijd zal je maag druk aan het werk gaan om het eten vlot te verteren.  Na een maaltijd zullen je maag en darmen immers  volop werken om je maaltijd te verteren, waardoor zij meer bloed nodig hebben. Tegelijkertijd hebben ook je spieren meer bloed nodig om meer spierkracht te leveren. Ook naar je huid zal meer bloed stromen, voor de afkoeling. In heel uitzonderlijke gevallen kunnen de hersenen dan te weinig bloed krijgen, waardoor je kan flauwvallen, wat gevaarlijk kan zijn in het water.

Besluit

Wil je dus een goede zwemprestatie neerzetten n dan zorg je er best voor dat je niet te veel eet voor je je in het water begeeft. Voor sommige mensen kan dit zelfs gevaarlijk zijn. Daarom is het beter geen zware maaltijd te verbruiken voor je gaat zwemmen of minstens twee uur te wachten na een zware maaltijd.

Lees meer over: bloed , maag , zwemmen