Verloop keizersnede

Een keizersnede is eenvoudig gezegd een operatie waarbij het kind ter wereld wordt gebracht via een snede in de buik. Maar hoe gaat dat precies in zijn werk?

Verdoving

Bij de meeste keizersneden krijgt de vrouw een ruggenprik of epidurale anesthesie. Dit is  een lokale verdoving, de vrouw bleef bij bewustzijn en kan de geboorte bewust meemaken. Ze krijgt de baby te zien vanaf het moment dat hij geboren is.

In sommige gevallen is een narcose noodzakelijk. Dat betekent dat de vrouw het bewustzijn helemaal verliest. Die narcose wordt uiterst voorzichtig toegediend, zodat de baby  

Operatie

In de meeste gevallen maakt de chirurg een bikinisnede, een dwarse snede van 10 à 15 centimeter net boven het schaambeen. Die methode geeft het minste risico’s op infecties en andere complicaties. In het geval dat deze dwarse bikinisnede wegens de ligging of de grootte van de foetus onmogelijk is, kan men kiezen voor een verticale incisie.

Onder de huid en het bindweefsel worden vervolgens de buikspieren losgesneden. De lange buikspieren worden opzij geschoven, waarna de gynaecoloog de buikholte opent. De blaas, die gedeeltelijk over de baarmoeder heen ligt, moet worden losgemaakt en naar beneden geschoven. Vervolgens kan de gynaecoloog een snede in de baarmoeder maken, waarlangs hij de baby naar buiten haalt. Daarna kan hij de navelstreng doorknippen.

De hele operatie duurt ongeveer 45 minuten, maar de baby wordt doorgaans al in het eerste kwartier geboren.

Na de operatie

De meeste vrouwen zijn na een paar dagen in staat het ziekenhuis te verlaten, maar het duurt nog enkele maanden voordat ze volledig de oude zijn.  De eerste dagen wordt je bloeddruk, hartslag, bloedverlies en de hoeveelheid urine regelmatig gecontroleerd. Je krijgt ook iedere dag een injectie met een bloedverdunnend middel  om trombose te vermijden.

Na de operatie voel je nog pijn aan de wonde en heb je soms naweeën. De wonde aan de oppervlakte zal wel snel genezen, maar de inwendige delen hebben meer tijd nodig. Na de operatie kun je best vermijden je lichaam zwaar te belasten of zware dingen te tillen. Ook autorijden is af te raden.

Het is een groot misverstand dat je na een keizersnede geen borstvoeding meer mag geven, het is zelfs goed om hier al meteen mee te beginnen.