Litteken keizersnede

Na de keizersnede zul je natuurlijk een litteken hebben. Dat zal de eerste dagen jeuken en onaangenaam aanvoelen. Maar geen nood, dit is een teken dat de wonde aan het genezen is. In de meeste gevallen treden er geen problemen op.

Vroeger werd voor een keizersnede een snede gemaakt van de navel tot het schaambeen. Tegenwoordig kan het via een onopvallende snede, een horizontale snede vlak boven het schaambeen, ook wel ‘bikinisnede’ genoemd. Enkel wanneer zich complicaties voordoen tijdens de bevalling en er over gegaan moet worden tot een spoedkeizersnede, zal de gynaecoloog nog een  verticale snede maken. Na de operatie wordt de snede gesloten met nietjes of een onderhuidse hechting.

Omdat bij de bikinisnede de huidzenuwen doorgesneden zijn, zal je een verdoofd gevoel rond het litteken ervaren. De plek daarboven is dan weer extra gevoelig. Pas na een halfjaar tot een jaar zal het gevoel in de buikwand weer normaal zijn.

Normaal gezien zal de wond na zes weken volledig genezen zijn. Na zes maanden is het litteken glad en zal je er nog nauwelijks iets van zien. Je zult je hele leven wel iets blijven zien, maar dit is zo onopvallend dat het weinig mensen echt stoort.

Lees meer over: bikinisnede , keizersnede , litteken , schaambeen