Complicaties keizersnede

Veel vrouwen en pasgeborenen lieten vroeger bij een keizersnede het leven. Maar dankzij de hoogtechnologische apparatuur en de uitgebreide kennis van tegenwoordig is de die kans nog erg miniem.

Een keizersnede blijft wel een ingreep waaraan risico’ s verbonden zijn. Er kunnen altijd complicaties optreden. Een bevalling via keizersnede houdt meer risico’s in  dan een bevalling via de natuurlijke weg. De arts moet op voorhand dus een goede afweging maken van de risico’s voor zowel moeder als kind.

Complicaties voor de baby

Ademhalingsproblemen

Baby’s die geboren worden via keizersnede zullen vaker een ademprobleem ontwikkelen na de bevalling. Dat kenmerkt zich door een abnormaal snelle ademhaling in de eerste dagen na de geboorte.

Letsels

In heel zeldzame gevallen kan de baby letsels oplopen als hij in aanraking komt met de chirurgische instrumenten.

Complicaties voor de moeder

Endometritis

Het endometrium is de binnenwand van de baarmoeder. Deze kan ontstoken geraken, een aandoening die we endometritis noemen. De aandoening leidt tot koorts, rillingen, rugpijn, stinkende vaginale afscheiding en pijn aan de baarmoeder. Zo’n infectie wordt vaak behandeld met intraveneuze antibiotica.

Bloedverlies

De kans is groot dat je bij een keizersnede meer bloed verliest dan bij een normale bevalling. Als je heel veel bloed verliest, treedt bloedarmoede op. Toch zijn bloedtransfusies bijna nooit noodzakelijk.

Infectie van de urineleider

Je blaas of je nieren kunnen ontsteken.

Verminderde darmfunctie

Elke operatie aan de buik vertraagt de beweging van je stoelgang door je darmen. Daardoor kan vocht zich in je maag of darmen verzamelen, wat leidt tot misselijkheid en braken. Je kunt ook last krijgen van obstipatie.

Trombose

Net zoals bij andere operaties, is er ook bij een keizersnede een verhoogd risico op trombose. In de bloedvaten ontstaat dan een bloedstolsel.

Beschadiging van de blaas

Een beschadiging van de blaas is complicatie die niet vaak voorkomt. Het risico erop wordt wel groter als je al verschillende keren een keizersnede ondergaan hebt.

Infectie van de wond

Een infectie op of rond de plaats van de insnijding is mogelijk. Als een wonde geïnfecteerd wordt, kan hij opengaan en kan er etter vrijkomen. Daarom wordt er tijdens de operatie al vaak een antibioticum toegediend.

Bijkomende operaties

Hoewel het heel zeldzaam is, kunnen er letsels ontstaan aan de omliggende organen. Als dat gebeurt, kunnen bijkomende operaties noodzakelijk zijn.

Meer risico’s tijdens toekomstige zwangerschappen

Na een keizersnede loop je een groter risico op mogelijke complicaties, waaronder bloedverlies, een abnormale positie van de foetus, enz.