Herstel keizersnede
Een aantal dagen al na de keizersnede zijn de meeste vrouwen in staat het ziekenhuis te verlaten. Toch duurt het nog enkele maanden voor ze weer helemaal de oude zijn. Het spreekt voor zich dat het herstel van een keizersnede wat langer duurt dan dat van een natuurlijke bevalling, een keizersnede is namelijk een grote buikoperatie.
Meteen na de keizersnede
De eerste dagen na de keizersnede breng je dus door in het ziekenhuis. Niet alleen je wonde, maar ook je bloeddruk, hartslag, bloedverlies en de hoeveelheid urine worden regelmatig gecontroleerd. Om trombose te vermijden, krijg je iedere dag een injectie met een bloedverdunnend middel.
De meeste vrouwen voelen de dagen na de ingreep nog pijn aan de wonde. Anderen hebben ook last van naweeën. Om de pijn te verzachten, krijg je pijnstillers toegediend. De wonde aan de oppervlakte geneest snel, gemiddeld in 5 à 10 dagen. De inwendige delen hebben echter meer tijd nodig.
Het is een groot misverstand dat je na een keizersnede geen borstvoeding meer mag geven, het is zelfs goed om hier al meteen mee te beginnen.
De eerste weken en maanden na de keizersnede
Na de operatie kun je best vermijden je lichaam zwaar te belasten of zware dingen te tillen, dit voor zeker zes weken. Waarschijnlijk zul je wel je baby eventjes kunnen dragen. Ook autorijden is de eerste vier weken af te raden. Als je plots moet stoppen of een scherpe bocht nemen, kan dat namelijk veel pijn veroorzaken. Vraag de eerste weken hulp aan gezinsleden, familie en vrienden, of denk er eens over kraamzorghulp in huis te nemen. Na 6 weken kun je beginnen met buikspieroefeningen. De buikwand is dan al erg goed genezen.
Houd er rekening mee dat je het best een tijdje rustig aan doet, zeker zo’n 2 à 3 maanden, zodat je volledig kan herstellen. Na drie maanden kan je normaal gezien alles weer doen, zonder beperkingen.