Geplande keizersnede of keizersnede tijdens de bevalling

Een keizersnede is vaak gepland, maar er kan ook tijdens de bevalling iets gebeuren waardoor de gynaecoloog besluit voor een keizersnede te kiezen.

Geplande keizersnede

Vaak is al tijdens de zwangerschap duidelijk dat een keizersnede noodzakelijk zal zijn. Dat is bijvoorbeeld het geval als de vrouw al geopereerd is op die plek of als de moederkoek (placenta) voor de baarmoedermond ligt. Op voorhand kiest men dan een datum waarop de keizersnede zal plaatsvinden. Een geplande keizersnede wordt ook wel een primaire keizersnede genoemd.

Keizersnede tijdens de bevalling

In veel gevallen wordt tijdens de bevalling zelf pas duidelijk dat een keizersnede nodig is. Dit is een secundaire keizersnede. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer de bevalling niet vordert of zuurstofgebrek dreigt voor de baby. Het niet vorderen van de bevalling kan te wijten zijn aan een te trage ontsluiting van de baarmoederhals, het onvoldoende indalen van de foetus of de uitdrijving die niet goed genoeg lukt. Ook bij een secundaire keizersnede mag de partner over het algemeen aanwezig zijn.