Renoveren: het schrijnwerk

Wie zijn huis renoveert, denkt er vaak ook aan om zijn ramen en/of deuren te vervangen. Maar hoe begin je daar nu aan? Kies je best voor dubbele beglazing, of is het beter om voor drievoudige beglazing te gaan? Hieronder enkele tips en aandachtspunten!

De beglazing: maximale isolatie als streefdoel

Als je je ramen wil vervangen, kies je best voor een alternatief waarbij je de isolatie van je woning tegelijk verhoogt. Zo verlies je minder warmte en zullen je verbruikskosten dalen.

Wanneer je ramen bestaan uit enkelvoudige beglazing, kan je ze best vervangen. Dit, omdat enkel glas veel minder isoleert. Je kan dan kiezen voor dubbele beglazing, of zelfs drievoudige beglazing. 

Wanneer je reeds dubbele beglazing hebt, kan het nuttig zijn om deze toch te vervangen. Indien je ramen dateren uit de jaren ’80 of ’90 – toen er nog geen gebruik gemaakt werd van een bepaald gas tussen de glaslagen en er minder isolerende materialen werden gebruikt – zal je verliescoëfficiënt groter zijn dan bij de huidige systemen voor dubbele beglazing.

Drievoudige beglazing wordt zeer weinig gebruikt, aangezien de prestaties van dit soort beglazing in de buurt liggen van die van dubbele beglazing. 

De raamlijst

Wist je dat het materiaal waaruit de raamlijst bestaat, een even grote invloed kan hebben op de isolatiewaarde als de beglazing zelf? Denk daarom goed na over welk materiaal je wil gebruiken voor de raamlijst. Raamlijsten uit hout en pvc isoleren bijvoorbeeld beter dan aluminium.

De raamkozijnen volledig vervangen

Soms is het beter om het hele raamkozijn te vervangen in plaats van enkel de beglazing of de raamlijst te renoveren. Het is belangrijk dat je hierover eerst informatie inwint. Iedere woning is immers een uniek geheel en een wijziging in één van de componenten kan een weerslag hebben op de volledige samenhang van de woning. Voor een optimaal resultaat raadpleeg je dus best eerst iemand met vakkennis