Een nieuw dak leggen

Kan ik mijn dak lokaal herstellen?

Vaak is het geen probleem om de huidige dakbedekking te houden, en enkel op de plaatsen waar het dak defecten vertoont het dak te vervangen. Dit kan je echter alleen doen als je geen onderdak hebt. Je plaatst in dat geval een voorlopig onderdak met isolatie en gordingen waarop het onderdak gebouwd wordt. Deze methode is echter voorlopig, en na een langere tijd zal je het dak toch volledig moeten vervangen en een nieuw onderdak moeten plaatsen.

Je kan het dak ook lokaal herstellen maar toch de gehele dakbedekking vervangen. Zo kan je een nieuwe isolatie en onderdak plaatsen. Deze methode is effectiever, en zo zal je dak gedurende lange tijd beschermd blijven.

Kan ik mijn oude pannen hergebruiken?

Je kan probleemloos de oude pannen hergebruiken op een nieuw dak. Let er echter wel op dat de dakpannen nog steeds van goede kwaliteit zijn! Dakpannen krijgen het hard te verduren met regen, wind en vorst, waardoor ze vaak ongeziene schade oplopen.

Als je wil controleren of je dakpannen nog in goede staat zijn volstaat het te kloppen op de dakpannen en te luisteren naar het geluid: produceert het een helder geluid, dan is de dakpan nog intact. Twijfel je nog steeds? Dan ga je best naar een vakman, of koop je best nieuwe dakpannen. Tegenwoordig produceert men zelfs dakpannen die er ‘oud’ uitzien, en dus ideaal passen tussen de reeds gebruikte dakpannen.

Reroofing met bitumenleien

Een andere gemakkelijke oplossing om je dak te vervangen is een overdekking met bitumenleien. Hierbij moet je de bestaande dakbedekking niet afbreken, maar gewoon de nieuwe bitumenleien erop leggen. Zeer gemakkelijk dus!

Wat met een kunstleiendak?

Bij een dak uit kunstlei volstaat het om jaarlijks het dak te ontmossen. Reinig het en voorzie het van een nieuwe beschermingslaag. Zo zal je dak voldoende beschermd blijven.