Renoveren: het pleisterwerk

Pleisterwerk kunnen we best omschrijven als ‘het vlak maken van muren of plafonds door middel van gipsmortel’. Dit is een essentieel onderdeel bij een renovatie, omdat het je interieur net dat ietsje méér geeft. Wij formuleren hieronder enkele aandachtspunten in verband met pleisterwerk bij renovaties.

Controleer je pleisterwerk als je renoveert!

Het is belangrijk dat je bij een renovatie kijkt of je pleisterwerk nog in goede staat is. Het uitzicht van je interieur zal hier namelijk mee door bepaald worden. Hoe kan je nu je pleisterwerk zélf controleren? Wel, dat doe je zo:

  • Voel eerst of je gipspleister droog is, deze mag namelijk niet koud of vochtig aanvoelen. Het kan zijn dat je pleister koud is, maar toch in goede conditie verkeert. Het gaat in dit geval om cementpleister.
  • Klop daarna met je handen op de pleisterlaag om de hechting ervan te controleren. Je dient een vol geluid te horen, een hol geluid duidt op problemen.
  • Wrijf over het oppervlak. Het pleisterwerk mag niet verpoederen.
  • Druk er ten slotte op met je vingers, je mag het pleisterwerk niet kunnen indrukken.

Pleisterwerk vernieuwen

Merk je dat je pleisterwerk toch aan vernieuwing toe is? Dan kan je kiezen tussen nat pleisterwerk of de droge versie met gipskartonplaten. De droge variant heeft wel een sprongetje voor op nat pleisterwerk op vlak van volgende punten:

  • Je moet geen rekening houden met droogtijden en kan dus onmiddellijk afwerken.
  • Het aanbrengen van de gipskartonplaten kan je makkelijk zelf doen, hierdoor bespaar je geld.

Maar, je kan je werk moeilijker even onderbreken omdat je het aangemaakte pleister in één keer moet verwerken. Daarnaast moet je je er ook van bewust zijn, dat een mooi afgewerkte pleisterwand vakkennis vergt. Elk nadeel heeft met andere woorden zijn voordeel.

Twee vliegen in één klap

Als je kiest voor het droge pleisterwerk, dus met de gipskartonplaten, kan je tegelijkertijd extra isolatie aanbrengen tussen de wand en het gipskarton. Op die manier sla je twee vliegen in één klap!

Lees meer over: gips , pleister , pleisterwerk , renovatie , renoveren