Gevelrenovatie/gevel zandstralen

De gevel is het visitekaartje van je huis. Het is hoe elke voorbijganger je huis zal bekijken. Daarom is het zeer belangrijk om de gevel goed te onderhouden.

De gevel is bovendien zeer gevoelig voor vervuiling. Water, wind, stof, regen, mos, algen en vorst, al deze factoren zullen ervoor zorgen dat de gevel met de jaren er steeds slechter uit zal zien. Ondanks regelmatige regenval kan niet voorkomen worden dat de gevel veroudert.

Om je gevel op te frissen kan je de gevel renoveren. Dit houdt in dat de gevel (gedeeltelijk) vervangen wordt of geverfd wordt. Verder kan je de gevel ook laten zandstralen. Zo zal het mooie karakter van de bakstenen niet verdwijnen.

Kan ik zelf de gevel renoveren?

Het renoveren van een gevel is niet de gemakkelijkste taak aan het huis. Het vergt veel kennis en handigheid. Daarom is het aangewezen een vakman in te roepen.

De gevel is opgebouwd uit verschillende lagen. Als je zelf geen kennis van zaken hebt weet je vaak niet uit welk materiaal deze verschillende lagen opgebouwd zijn. Omdat de techniek die gebruikt wordt bij de renovatie van de gevel afhankelijk is van de lagen, is het dus best een vakman in te roepen.

Hoe moet je de gevel reinigen?

Je kan de gevel op drie manieren reinigen:

  • Reinigen met water. Dit is de gemakkelijkste manier om je gevel te reinigen. De temperatuur en de druk van het water worden aangepast zodat al het vuil loskomt.
  • Mechanisch reinigen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van verschillende straaltechnieken. Je hebt een stelling en speciale machines nodig.
  • Chemische reiniging. Dit is de goedkoopste methode van de drie. Dit komt omdat je geen ladders of machines nodig hebt. Toch is het zeer slecht voor de natuur om op deze manier de gevel te reinigen, en wordt het vaak afgeraden.