Oefeningen voor de schuine buikspieren

Tot de buikspieren kunnen we ook de zogenaamde schuine buikspieren rekenen. Deze kunnen we onderverdelen in de binnenste schuine buikspier (musculus obliquus internus abdominis) of de buitenste schuine buikspier (musculus obliquus externus abdominis). De schuine buikspieren worden ook wel aangeduid met de Engelstalige benaming ‘obliques’. Samen zijn ze verantwoordelijk voor de rotatie en beweeglijkheid van de wervelkolom.

Bij het trainen van je buikspieren mag je de schuine buikspieren zeker niet over het hoofd zien. De volgende oefeningen richten zich specifiek op de schuine buikspieren.

Buikspieroefening 1

Leg je neer met je benen wijd uit elkaar (verder dan de heupbreedte) en je voeten plat op de grond. Houd je handen achter je hoofd. Til je bovenlichaam zo op dat je met een elleboog naar je tegenovergestelde knie gaat en omgekeerd. Doe hetzelfde voor de andere kant.

Buikspieroefening 2

Leg je neer met je benen wijd uit elkaar (verder dan de heupbreedte) en je voeten plat op de grond. Houd je handen achter je hoofd. Reik vervolgens met een hand naar je hiel en kom terug. Doe hetzelfde voor de andere kant.

Buikspieroefening 3

Ga op je zij liggen en steun op je elleboog. Leg je knieën op elkaar en plaats je hand in je heup. Zorg ervoor dat je benen een lijn vormen. Til je bekken op terwijl je uitademt, en laat je bekken tot net boven de grond zakken terwijl je inademt.

Buikspieroefening 4

Sta rechtop met je voeten op heupbreedte uit elkaar. Plaats een hand in je zij en neem in je andere hand een dumbell. Maak een zijwaartse buiging met het bovenlichaam naar de kant zonder halter. Zet je daarna terug in dezelfde houding. Doe de oefening een tiental keer en wissel dan om met de andere kant.